Biljke za putove

Oba putanja plavih zvijezda, cvjetanja i mjedenih gumba rastu na tom putu.

Moji vrtni kreveti su zatrpani s biljkama u razini očiju, iznad glave i nizak. Baš kad sam mislio da sam izbacio svoj prostor, otkrio sam neiskorištenu lokaciju točno ispod mojih nogu. Vrtni putevi često su oštri kopneni pokreti, ali zašto prestati tamo? Dodavanje biljaka na ove normalno beživotne šupljine može ublažiti izgled cigle i koračni kameni put, pružajući prirodni korov i suzbijanje erozije. Da biste odabrali prave biljke za staze, razmotrite toleranciju stopala svake biljke. Neki pokreti za zemlju ne smetaju se da se zakorači, dok drugi to vrijeđaju. Uostalom, čak i trava trava, naš sveprisutan biljka pod nogama, može postati istrošen s teškom uporabom. Zato je važno ići na biljke koje ispunjavaju zahtjeve svjetlosti, vode i tla vašeg puta, kao i njezinu razinu prometa. To je rekao, evo nekoliko pokrivenih pokrivača koje ću uzgajati, a koji će trajati umjereno do teških stopa (svakodnevno), a neki koji su vrijedni na marginama ili povremeno putovali (nekoliko puta tjedno).

To su najviše opraštanja

Vunena majčina dušika voli se prostirati svoje stanove preko pločnika i stepenica. Korisno je u omekšavanju linija opisanih hardscaping materijalima poput opeke i betona.

Ornamentalni timeti (timus spp. i cvs.) vjerojatno su jedna od najkrivljenijih grupa biljaka kada se radi o prometu nogu. Vunena timijana (T. pseudolanuginosus, USDA Podrhtavi zone 5-9), pokrovni pokrov od 1 inča do 3 inča, dobar je za uporabu u šetnji jer raste. Njezini su sivi listovi zapravo vunasti ili dlakavi, a biljka ima mekom i nejasnom izgledu. Sredinom i krajem lipnja, blijedo mauve cvjetaju vrh vunene majčine dušice kao što je glazura lagano slama na kolač. Međutim, cvjetovi privlače pčele. Vrtlari koji oprezni od onih kukaca koji vole nektar, možda će htjeti staviti ove biljke s oprezom.

Poput drugih timija, vunena timijana je prilično lagana za njegu. To zahtijeva vrlo malo vode nakon što postane uspostavljena, a kao i za rezanje natrag, samo jedan godišnji šišanje ga tidies gore i promovira punije rast. Dajte mu punu sunčanu i dobro zavarenu tlu i neće vas razočarati. Još jedna vrhunska biljka koja stoji do redovitog pješačkog prometa neobična zimzelena naziva mjedena gumba (Leptinella squalida, sin. Cotula squalida, Zoni 4-7). Rođen na Novom Zelandu, ova biljka raste do visine od 2 inča i tvori podlogu koja je pod utjecajem korova. Njegov lišće izgleda poput sićušnih, nježnih listova papra. Hibridni 'Platt's Black' (L. squalida 'Platt's Black', Zoni 4-7) ima brončano lišće s izrazito tamnom podlogom. Obje biljke vole hladnu boju i vole redovitu vodu tijekom sušnih razdoblja.

Brass gumbi su izvrsni pokrovni pokrov koji zahtijeva minimalno uklanjanje korova. Biljke će stvoriti uski tepih zelenih u samo godinu dana.

Budući da mjedeni gumbi su puzajuća biljka, dobro je razmotriti gdje radite i ne želite da se kreće. Blokiranje svoje rute s tvrdom materijalom za popločavanje barem 2 inča debelim će ga zadržati u provjeri. Ipak, mjedeni gumbi nisu nasilnici u odjelu za kolonizaciju, i ne nalazim smetenosti gdje je skočio izvan granica koje sam postavio.

Plava zvijezda puzavica (Pratia pedunculata, sin. Lobelia pedunculata, Zoni 5-7) je još jedna popularna biljka koja stoji do teških stopala promet. Kada se cvate početkom ljeta, njezini blijedi plavi cvjetovi osjećaju se kao da hodate po oblacima. Dosegno je samo pola visine, ali će se širiti na neodređeno vrijeme. Zato budite sigurni da postavite granice za ovaj poklopac zemlje. Potrebno je puno sunca ili svjetlo sjene - više sjene ako je na jako vrućoj točki - i preferira dobro isušen tlo. Budući da je plavi zvijezda puzavac polu-zimzeleni pokrovni pokrov, izgubit će svoje lišće na područjima s niskim zimskim temperaturama.

Izbori za mjesto gdje lagano gazite

Plant Acaena 'Blue Haze' u područjima vašeg vrta koje posjećujete sezonski. Često se ne želi često koračati, tako da je autor stavlja mjesto gdje treba učiniti samo povremeni korov.

Mnoge biljke će poduzeti lagane korake ili povremeno trljati, što ih čini idealnim za staze, između velikih stepenica ili u područjima gdje ćete morati hodati samo za održavanje sezonskog vrta. Jedna takva biljka je Acaena 'Blue Haze' (sinteza A. 'Pewter', Zoni 7-9). Ovo pokriveno tlo čini lijep 4-inčni visoki humak koji će se proširiti na 3 noge prije nego što to znam. Složeni lijevi listovi imaju lijepu, plavo-siva cast, a beznačajno cvijeće slijedi mali, tamno-crveni plod. "Blue Haze" izgleda najbolje kaskadno uz betonske korake u punom suncu i brzom ispuhujućem tlu. Malo se brine o ljetnoj vodi. Još jedan pokrovni teren koji traje lagani promet u podnožju je 'Kewensis' zimski radnik ( Euonymus fortunei 'Kewensis', područja 5-9). Ova azijska zimzelena biljka ne zanima sunce i hladu i preferira dobro isušen tlo. Ima 4-inčni visoki valovi sitnih sjajnih zelenih lišća i širi se na oko 2 metra širine. Imam svoje "Kewensis" posadene uzduž zida, gdje sam korak samo povremeno kad se probijam na granicu za sjeckanje.

Ponekad biljke pod nogama su dobrovoljci. Plava jagoda sretno se migrirala na mulched stazu u autorskom vrtu, gdje je njegov sjajni zimzeleni lišće i crvene stabljike vizija savršenstva.

Moja omiljena biljka je lagana plaža jagoda ( Fragaria chiloensis , Zoni 5-9) zbog lakoće uzgoja.Izvorni pokrovni pokrov tla na zapadnoj obali Sjeverne i Južne Amerike može doseći 4 centimetra visok u suncu i vrijedniji meni - u sjeni, čak i sa suhim ljetnim tlom. U kasnim proljetnim mjesecima ima sitnih bijelih cvjetova i slatkih jagoda sredinom ljeta, iako još nisam vidjela kako moje biljke stavljaju plod. Imam jagodu na plaži posadenom duž staze školjaka lješnjaka u mom vrtu, gdje je praktično sletio na noge. Ne smeta povremenim koracima i pristojan je susjednim biljkama. To su samo neki od intrigantnih pokrova na zemlji koji mogu pružiti drugu dimenziju vrtu. Zabavite se eksperimentirati sa svakim kvadratnim centimetarom vašeg vrta stavljajući ove niske rastuće zvijeri na staze i šetnice. Uskoro ćete otkriti da se užitak vrtlarstva može ostvariti čak i pod nogama.

30 Biljke koje su pogodne za stopala

Moglo bi se činiti neobično koračati biljke, ali postoji niz pokrivenosti tla dostupnih u rasadnicima koji dobro pod povremenim koracima. Iako ne uzgajam sve ove biljke u mom vrtu, vidio sam kako mnogi od njih cvate negdje drugdje. Za više informacija o ovim biljkama iz Fine vrtlarstvoVodič biljke, kliknite veze u nastavku.

Za umjereni do teški promet nogu[Zajedničko ime (botanički naziv) Zoni]
Plava zvijezda puzavica (Pratia pedunculata, sin. Lobelia pedunculata) 5-7
Brass gumbi (Leptinella squalida i cvs., sin. Cotula squalida) 4-7
Pucanje Jenny (Lysimachia nummularia i cvs.) 4-8
Stenica brzine (Veronica ponovi i cvs.) 5-9
"Doone Valley" timijan (timus 'Doone Valley') 6-9
Labrador ljubičasta (Viola labradorica) 2-8
Mazus (Mazus reptans i cvs.) 5-8
Minijaturni novac (Lysimachia japonica 'Minutissima') 6-9
Majka-od-dušika (Thymus serphyllum i cvs.) 4-9
Prostrate speedwell (Veronica prostrata i cvs.) 5-8
Pussy Prsti (Antennaria dioica i cvs.) 5-9
Sibirska neplodna jagoda (Waldsteinia ternata) 3-8
Proljetni petoliki (Potentilla neumanniana i cvs., sin. P. verna) 5-8
Turska veronica (Veronica liwanensis) 4-9
Vunena timijana (Thymus pseudolanuginosus) 5-9

Za lagani promet nogu
Alpinski džepni plašt (Alchemilla alpina) 3-8
Dječje suze (Soleirolia soleirolii i cvs.) 10-11
Plava jagoda (Fragaria chiloensis) 5-9
'Blue Haze' acaena (Acaena "Plava maglica", sin. A. 'Pewter') 7-9
Tepisni bugleweed (Ajuga reptans i cvs.) 3-9
Korzijski muž (Mentha requienii) 6-9
Patuljasta svijetska trava (Ophiopogon japonicus cvs.) 7-10
Patuljasta zidna struja (Erysimum kotschyanum) 6-8
Zlatna zvijezda (Chrysogonum virginianum  i cvs.) 5-8
Irski mahov (Sagina subulata) 4-7
'Kewensis' zimski pokrovitelj (Euonymus fortunei 'Kewensis') 5-9
Dječji plašt (Alchemilla ellenbeckii) 6-8
Rimski kamilica (Chamaemelum nobile) 6-9
Srpski zvončić (Campanula poscharskyana  i cvs.) 4-7
Snijeg u ljeto (Cerastium tomentosum) 3-7

Гледай видеото: Най-опасните места на планетата (Ožujak 2020).