Četiri stvari koje trebate znati o pH tla

Nemojte se previše brzo kriviti s groznim zvučnim tegobama poput "verticillium" i "fusarium" ili bilo koje druge bolesti za bolesno zalijevanje lišća vašeg pin hrastovog ili geranija. Možda je problem da pH vašeg tla nije izbačen. Svaka biljka ima željeni raspon kiselosti tla, a kada je pH vrijednost izvan tog raspona, može doći do mnoštva zla. Osnovno razumijevanje pH vrijednosti ne samo da će vam pomoći održati zdravlje vašeg vrta, već i pomoći vam ako se stvari loše. Evo što trebate znati kako biste donijeli pametne odluke o upravljanju pH-om tla.

1. Što je pH?
Kiselost ili lužnatost tvari mjeri se u pH jedinicama, a ljestvica se kreće od 0 do 14. pH od 7 je neutralan. Dok brojevi padaju od 7, kiselost postaje veća. Kako se brojevi povećavaju od 7, tako i alkalnost. Tla općenito se kreće od izuzetno kiselog pH od 3 do vrlo alkalnog pH od 10. Ovaj raspon je rezultat mnogih čimbenika, uključujući roditeljski materijal tla i količinu godišnje kiše koju područje prima. Većina kultiviranih biljaka uživaju u lagano kiselim uvjetima s pH od oko 6,5. Pin hrast, gardenia, borovnica, azalea i rododendron su među biljkama koje zahtijevaju vrlo kiseli pH 4,5 do 5,5.

2. Što čini pH? PH tla ima neizravne, ali dalekosežne učinke na biljke. Hranjive tvari postanu dostupne ili nedostupne prema pH razinama tla (grafikon, desno). Žute boje između vene mladih lišća ukazuju na nedostatak željeza, uvjet koji ne proizlazi iz nedostatka željeza u tlu, ali zbog nedovoljne kiselosti tla da se željezo stavi u oblik koji biljka može apsorbirati. Većina biljaka napreduje u lagano kiselom tlu jer taj pH daje im dobar pristup svim hranjivim tvarima.

Tamna strana pH tla je trovanje biljaka. Previše niska razina pH može uzrokovati raspoloživost biljnih hranjivih mangana na otrovnoj razini; gerani su posebno osjetljivi na to, pokazujući njihovu nelagodu s žutom, smeđom bijelom ili mrtvim listovima. Razina pH koja je preniska također oslobađa aluminij - a ne biljne hranjive tvari - u količinama koje mogu zaustaviti rast korijena i ometati unos hranjivih tvari biljke. Na visokoj pH razini, biljni hranjivi molibden postaje dostupan u otrovnim količinama.

PH tla također utječe na organizme koji žive u tlu, čija dobrobiti utječu na tla i zdravlje biljaka. Lagano kiseli uvjeti koje uživaju većina biljaka su također ono što žive od gliste, kao i mikroorganizmi koji pretvaraju dušik u oblike koje biljke mogu koristiti.

3. Kako prilagoditi pH?
Prije nego što pokušate mijenjati pH tla, morate znati njegovu trenutnu razinu. To će odrediti koliko vam je potrebno podići ili smanjiti, ako je uopće. Jednostavno ispitivanje tla može se obaviti kod kuće ili laboratorij za ispitivanje tla. Morate znati i teksturu tla, bilo glina, pijeska ili nešto između. Potrebno je više materijala za promjenu razine pH glinene tla nego za pješčano tlo jer nabijene površine gline čine ih otpornijima na promjene pH od nenapunjenih površina čestica pijeska.

Općenito, vapnenac se koristi za podizanje razine pH, a sumpor se koristi da ga spusti. Limestoni su relativno čisti kalcijev karbonat, ali dolomitni vapnenac je mješavina kalcijevog karbonata i magnezija. Pound za funta, dolomitni vapnenac neutralizira više kiselosti od čistog vapnenca i dodaje magnezij u tlo, pogodno za one koji vrta na Istoku ili na Pacific Northwest gdje je ovaj nutrijent prirodno nizak.

Vapnenac i sumpor dostupni su u prahu ili u obliku peleta, s tim da se potonji lakše šire ravnomjerno i uzrokuju manje zdravstvene opasnosti od prašine. Izbjegavajte korištenje sumpora u prahu koji se prodaje kao fungicid, jer je finije i skuplji nego što je potrebno za kiseljenje tla. Ni vapnenac ni sumpor nije topiv u vodi, pa temeljito pomiješajte ove materijale s najvišim 6 inča tla kad je potrebno brzo djelovanje. Inače, samo položite materijal na vrh zemlje i pustite ga da postupno napravi svoj put prema dolje.

4. Zašto pratiti pH?Jednom kad se podešava pH vrijednost za biljke koje rastu, nemojte ga odbaciti. Održavanje ispravne razine pH za vaš tlo trajni je zadatak, osobito u prirodno kiselim tlima Istoka i Sjeverozapada, gdje oborine izlučuju kalcij i druge elemente koji stvaraju lužinu. Prirodno alkalna tla će zadržati pomicanje pH ljestvice zbog mineralnih stijena iz kojih su nastali. U nekim slučajevima, zakiseljavanje tih tala je neizvedivo. Čak i gnojiva mogu tijekom vremena mijenjati pH tla, a materijali kao što su amonijev sulfat i amonijev nitrat guraju nižu razinu pH, a kalij nitrat ili kalcij guraju vrijednost veću. Stoga postoji potreba za redovitim dodavanjem vapnenca ili sumpora.

Gledaj video: [WOW] 6 Things You Need To Know Before You Plant Broccoli In Fall (Travanj 2020).