Vrijeme je za rast riža

Brzo sazrijevajuće i lako rasti, repa uvijek izlaze kao zvijezde u jesenskom vrtu. Posijao se nakon ljetnih usjeva lukova, squasha, graha ili slatkog kukuruza, repom sjeme klija kroz nekoliko dana, a nježno zelje su spremne odabrati u roku od mjesec dana. Južne korijene dolaze kasnije, a možete uzgajati trava za zelje, korijenje ili oboje. Uzgojem različite vrste repa, možete dobiti najveću nagradu od ovog drevnog povrća.

Vrste repa

Ja raste tri različite vrste repa, koje se drže drugačije u vrtu:

  • Orijentalni hibridi poput "Hakurei" i "Market Express" proizvode slatke bijele ping-pong korijene u samo četiri do pet tjedana. Dostojan salate ili pomiješati krumpiriće, nježne korijene su najbolja vrsta repa za jesti sirovi. I, budući da su korijeni dobiveni prilično mladom, možete zalijevati zelje u jednom zamahu. Parni, sjeckani i zamrznuti, mlada riža zelje mogu stajati u za špinat u većini recepata. Crvene repa poput "Scarlet Queen" i "Scarlet Ohno Revival" trebaju biti dobivene i mlade, jer korijeni nastoje laganu gorčinu dok starimo.
  • Žute repa poput 'Yellow Globe' idu pod mnoga druga imena, a mnogi vrtlari (uključujući i mene) preferiraju okus korijena zlatnog repa za pečenje, prženje i roštiljanje. Budući da želim velike, glatke korijene, rijetko zelene žetve dobivam od žutih repa, tako da korijenje može rasti. Žute rižine su u najboljem redu nakon što su prošla nekoliko svjetlosnih mrazova.
  • Ljubičaste vrhnje repa poput "Purple Top White Globe" najbolji su izbor za produženu proizvodnju zelenih površina i za napuštanje tla kroz zimu za proljetno žuto cvijeće koje plijesanči. U mom iskustvu, purpurne vrhnje repa reagiraju na rezanje razvijajući brojne pupoljke na vrhu korijena, u stilu Medusa, što povećava njihovu sposobnost proizvodnje još ukusnijih, hranjivijih zelenila. Ako žele uzgajati repa kao krupnu žetvu za farme životinja, ljubičasti vrh repa je tip koji želite.

Kako saditi repa

Kad se zasadaju nakon luka, krumpira i drugih ljetnih povrća, repa se ponekad nazivaju "usitnjavanjem" usjeva zbog svoje sposobnosti korištenja dušika od tla koje je ostalo od prethodnog usjeva. Ipak, volim miješati u standardnoj primjeni uravnoteženog organskog gnojiva, dobro zalijevati, prije sadnje sjemenki repa. Osim toga, duboko namakanje pripremljenog kreveta pomaže poticati jaku klijavost.

Razrijeđene repa

Volim rasti žute repa u redovima gdje mogu pažljivo kontrolirati korov i razmak i tako dobiti uniformu usjeva. Ostale repice mogu se posijati emitiranjem sjemena na pripremljenom krevetu, što je sjajno dokle god možete lako doći do središta kreveta za prorjeđivanje i žetvu. Sjemenke koje se emitiraju u tvornici mogu se učvrstiti u pukotine tla ubacivanjem površine tla s leđima rake.

U krevetima ili redovima, jedini izigrati dobivanje sjemenki repa je da ih zadržite vlažnim otprilike tri dana. U sunčanom vremenu pokrivaš sjemensku postelju s komadom vrećice da bi se vlažio tijekom dana.

Kako rastu kornjače

Klijanje sjemena repom je brzo i sigurno, a stanjivanje je obično neophodno. Ipak, repa brzo rastu da je jedina sesija stanjivanja i korova sve što je potrebno kako bi im pomogla da dominiraju svojim prostorom. Blitveni kukci i drugi mali kukci mogu napraviti male rupe u mladoj zelenoj travi, ali biljke su toliko snažne da brzo prerastu štetu. Doista, jedina specijalna briga za travu potrebna je redovita voda. Čuvanje tla lagano vlažnim potiče rast raskošnih zelenila i velikih korijena bez raspada i pukotina.

Zelenog repa

Uzgoj zelenih okusa najbolje je kad su mladi i izloženi su nekoliko dana i noći hladnog vremena. Slično, korijeni korijena akumuliraju šećere, jer se temperature tla opadaju. Zbog tih razloga, najbolja je žetva najbolje rižine sezone nakon što su stigli svjetlosni mrazovi, ali prije vašeg prvog zamrzavanja. Ugladne ili višak repa mogu biti uklesane u svjetiljke za svjećice za Halloween.

Overwintering repa

Zrele rižine iznenađujuće su hladne. Imala sam korijene da prežive na 0 ° F (-18 ° C) pod snijegom, čak i kada je grizla jelena. Uzroci koji prežive zimu odmah proizvode prozore žutim cvjetovima. Oba neotvorenih cvjetnih pupova i zelene sjemenske mahune su jestiva, i čine zanimljive dodatke juhama i salatama. Ali uglavnom dopuštam da nekoliko biljaka cvjetaju kako bi zadovoljile pčele koje prikupljaju nametarski kornjack kada je jedva dovoljno toplo da letite.

Gledaj video: Lekovita maska za lice briše godine s lica! (Ožujak 2020).