Uholaža

Forficula auricularia

Biljke domaćina:

U vrtu: Širok raspon biljaka cvjetanja kao što su dahlia, krizantema i klematisa.
Na usjevima: Sadnice, zdjelice, bosiljak, lisnatog zelenila, voćke. Povremeno će uzrokovati oštećenje mekih i kamenih voća kao što su jagoda, malina, nektarin i marelica. Međutim, prigušnice su također učinkoviti grabežljivci lisnih uši i drugih malih biljnih štetočina.

Gdje Pronađeno:

U svijetu u umjerenim klimatskim uvjetima

Opis:

Vlažna, tamna mjesta kao što je mulch oko komposta hrpa su prirodno stanište za earwigs, koji izgledaju kao tamno smeđe aligatore s bezopasnim kliješta, koji se koriste za parenje. Earwigs jedu uglavnom propadaju biljke i male soft-bodied insekata. No, kada ih kišovito vrijeme prisiljava da potraže suho sklonište, pržene muškarce puze u biljke i jedu lišće. Earwigs žive u obiteljskim skupinama, koji često nalaze sklonište pod vlažnim cvjetnim posudama i izlaze noću da jedu biljke u posudama.

Šteta:

Biljke koje su hranjene od strane earwigs postaju preplanule preko noći, s nekim listovima samo djelomično rasped kroz, uz svjetlo raspršenje crne čestice earwig izmet. Tijekom dana, čepovi često se mogu naći ispod posuda ili stanova koji sadrže oštećene biljke.

Sprječavanje problema:

Pripremite se za izbije u kišnim godinama, kada su prstiju vjerojatno tražili nadzemne sklonište. Zamke za uljne jame, opisane u nastavku, mogu se ugasiti prije nego što se prigušnice postanu ozbiljan problem.

Upravljanje eksplozijama:

U blizini zasađenih biljaka ili u vrtu, najbolji je način da se uhvatite ušice s uljnom jama. Koristite mali plastični spremnik s poklopcem i izrezajte rupu za ulazak veličine olovke na vrh. Stavite plitki bazen bilo kojeg biljnog ulja u posudu s kapljicom soje umak za aromu. Zamijenite poklopac i postavite zamku na kojoj će vjerojatno biti prisutni prstenovi, kao što je blizu baze velikih biljaka ili između biljaka kupusa. Ispraznite i napunite zamke svakih nekoliko dana.

Savjet:

Izbjegavajte rastuće prijemljive biljke u blizini živica i zidova prekrivenih bršljanom jer oni mogu nositi veliki broj prstiju.

Gledaj video: 7 STVARI KOJE VEROVATNO NISTE ZNALI (ne gledaj dok jedeš) (Travanj 2020).