Prehrana zobi

Najbolje poznata kao vrsta žitarica koja se uzgaja za zrno, zob je zapravo dobra i za ljudsku potrošnju, kao i za jednostavnu hranu za stoku. Na primjer, i stoka i konji jedu zob, a to čini pristojnu količinu njihovih dnevnih dijeta, a konji ponekad broje 20 posto samo na temelju zob. Zob je prvi put pripitomljen u brončano doba u Europi, a promatrani su kao sekundarni usjev, mnogo na isti način kao i često pšenica. Danas se zobeno uzgaja kroz cijele umjerene zone na planeti; njihova svestranost leži u njihovoj većoj toleranciji od kiše, kao i njihovoj manjoj potrebi za određenom količinom topline da raste.

Prednosti u vezi s kolesterolom

Otkrio je zob koji pomaže ljudima da smanje rizik od razvoja bolesti srca. Točnije, ovo blagotvorno svojstvo zapravo se nalazi u vanjskom kućištu zob, poznatom kao zobena mekinja. Istraživanja su pokazala da zob, uključujući i vanjske crijeva, dovodi do smanjenja lošeg kolesterola u ljudi, obično nazvanog LDL kolesterola. Osim toga, zbog visokog sadržaja (više nego u bilo kojem drugom zrnu) topivih vlakana u zobi, pokazalo se da pomažu u snižavanju kolesterola. Jedna vrsta topljivih vlakana pod nazivom beta glucans je vidio kao učinkovit faktor u snižavanju osobe kolesterola. Krajem osamdesetih, nešto nalik na neku vrstu ludosti zaplijenila je zemlju u pogledu zobenih mekinja, budući da su studije o njemu i snižavanje kolesterola postali poznatiji.

Mršavljenje Prednosti

Topiv vlakno u zobi igra važnu ulogu u drugom zdravstvenom korist: gubitak težine. Gubitak tjelesne težine učinjen je više mogućim kroz zobi zbog prisutnosti topivih vlakana. Jedna od najvažnijih karakteristika topljivih vlakana je to što rezultira tjelesnim usporavanjem hrane. Također dobivate osjećaj da ste puni duže vrijeme. Konkretno, potonji će pomoći u gubitku tjelesne težine jer se više osjećate puni, a manje je vjerojatno da ćete ponovno jesti.

Nutritivna vrijednost

U posluživanju zobi od 3,5 grama, dobivate dobru pomoć nekoliko važnih hranjivih tvari. Na primjer, količina proteina je gotovo 18 grama. Dijetalna vlakna su također prilično visoke, s 11 grama prisutnih u istoj veličini posluživanja. Vitamin topiv u vodi nazvan Bg (folat) također je prisutan u zobi; folat je važan za trudnice. Mineralno željezo je prisutno u zobi, što potiče prijenos kisika u krvne stanice. Konačno, magnezij se nalazi u zobi, a magnezij je mineralna hranjiva koja je neophodna za život, a nalazi se u svim vrstama stanica preko svih oblika organizama.

Gledaj video: Samo jako kuhinja | NAJBOLJI RECEPT ZA ZOBENE NA DEFINICIJI | Marko Baric (Veljača 2020).