Kako izliječiti svinje tijekom cijele godine

Luk je na vrhu popisa lako rastućih, svestranih biljaka. Osim što su privlačni i za ljude i oprašivače za svoje svijetlo svijetlo ljubičasto cvijeće, oni su okusni, ne previše tvrdoglav o tome gdje ih uzgajate i dovoljno su tvrd da se nosite sa svim vremenskim uvjetima. Moja jedina pritužba je da svi taj lijepi, lukljivi vrhunski rast umire zimi.

Kad se to dogodi, nedostaje mi onih hrpki visokog koljena, olovkom tankih zelenih lišća dostupnih za posljednje minute crtice u vrtu travnjaka ili povrtnjaka (volim to toliko da ga uzgajam u oba!) Kako bih skupio neko lišće šljuku na juhe, sendviče, pečeni krumpir i još mnogo toga.

Srećom, postoji način da se bunja traži dulje, a to je 'prisiljavajući' ih. Potting ih i premještanje ih pod pokrovom potiče biljke proizvesti svježe izbojci koji se mogu ponoviti-dobivenih za mnogo duže nego ako biljke su ostavljene na otvorenom.

Dijeljenje grupa lukovača

Dovođenje živežne žice pod pokrovom za zimsku upotrebu dobar je izgovor za stvaranje novih biljaka besplatno, pa umjesto da dovede čitavu biljku unutra, podijelite klupu umjesto toga. Školjka se može širiti i izgubiti snagu s vremenom, tako da podjela biljke svakih nekoliko godina pomaže da ostane kompaktan i produktivan previše.

Najbolje vrijeme za podjelu ureza za iskakanje u zatvorenom prostoru je na suhom danu u jesen kada je tlo vlažno, ali ne mokro - ne smije se držati vaših čizama. Podignite kamen s vilicom i otpustite što više tla. Naći ćete da je, umjesto da budu jedina biljka, odvijača od čelika izduženih žarulja. Ponekad možete razdvojiti male komade breskve u komadiće koristeći samo vaše ruke, ali ručna vilica (ili još bolje, dvije ručne vilice postavljene unatrag i natrag) čine posao lakšim.

Zamijenite jedan od grozdova žarulja natrag u svoj vrt kako biste umirali natrag i odmorili se tijekom zime. To osigurava da ćete imati snažnu, uspostavljenu biljku koja je spremna za žetvu iduće godine od proljeća do jeseni, tako da ne propustite veliki ukus svježeg mljevenja sljedeće godine.

Prisiljavanje insekata

Stavite ostale dijelove u lonce komercijalnog tla, ili upotrijebite vlastitu domaću mješavinu. Smanjite postojeću umornu lišća i vodu dobro. Naslonite ih negdje dobro osvijetljenim ispod pokrova - hladan okvir, staklenik, kuća s kolutom ili čak sunčani prozor u zatvorenom prostoru su sve u redu. Pazite na njihovu razinu vlage i pazite da ne preplavite vodu.

Vaš bič za žaru će uskoro nicati novi lišće. Nakon što novi pucači dosegnuše visinu od oko 10 cm (4 in), počnite berbu i nastavite raditi kako biste osigurali kontinuiranu opskrbu.

Moguće je i dalje zimovanje biljaka tijekom zime, iako to nije zajamčeno - ali barem biste trebali moći produljiti sezonu rasta za nekoliko mjeseci. Za produljenje sezone, možete i zamrznuti lišće i jednostavno ukloniti ono što vam je potrebno u bilo kojem trenutku.

Budući da su u aktivnom rastu, kada bi normalno bili uspavani, iscrpljuju se biljke, pa će iduće godine dati vašu prisilnu žmaricu od odmora od žetve. Ako ste ponovno presadili jedan od gruda kao što je preporučeno gore, i dalje ćete imati dobru opskrbu tijekom ljeta.

To nije samo isklesana biljka koja se može tretirati na ovaj način - ostala višegodišnja biljka kao što su mentol i francuski dragulj mogu također biti prisiljeni na daljnju upotrebu tijekom zimskih mjeseci.

Što učiniti s novim biljkama nakon što proljeće dođe? Ako imate prostor, možete ih posaditi u zemlju ili u posudama u vašem vrtu - iskopi su idealni za bilo koji vrt jer će rasti na suncu ili djelomičnoj sjeni, a dok preferiraju bogate tlo, oni će se nositi s siromašnijim one, također.

Požiljak je idealno za uzgoj pored povrtnog vrta, jer se pčele i ostali insekti privlače ljubičastim cvjetovima ili ih možete koristiti kao niske rubove za krevete ili staze u stilu vikendicastog vrta.

Alternativno, zašto ne dodati dodatne biljke prijateljima i rođacima? Zahvaljujući dobrom izgledu biljke i prirodnoj prirodi, rijetko sam odbio ponudu slobodnih žeravica!

Ann Marie Hendry.

Gledaj video: Bal-Can-Can - Бал-кан-кан - Balcancan (2005) [prevod СРБ,HR,МК,SLO,ENG,TUR,BRA,БГ] (Travanj 2020).