Kako sušiti bilja za čaj

Sušenje začinskog bilja za čaj ili kulinarstvo, brzo i jednostavno. Žetva na suhim danima, po mogućnosti ujutro nakon što se rosa isparila, ali prije nego što je sunce jaka, ili odabrati u sumrak. Isperite i osušite, po želji.

Dok se snopovi biljaka visi naopako izgledaju lijepo, taj proces može biti neuredan i bilje može privući prašinu ili greške. Umjesto toga, uklonite biljke iz njihovih stabljika - koje imaju preostalu vodu - i osušite ih ravno, po mogućnosti na mrežastom zaslonu ili pladnju.

Posipajte biljem ne više od dva ili tri sloja na zaslonu. Čuvajte se od izravne topline i svjetlosti (temperatura prostorije je u redu), te ih povremeno pritežite dok se ne raspadnu kada se slomili; kožnati, savitljivi listovi nisu dovoljno suhi za pohranu.

Koristite jednu veliku šaku svježeg bilja za čajnik od četiri do šest šalica (do 1,5 litara). Pri izradi čaja sa suhim biljem, koristite jednu žlicu (15 ml) po šalici. To su, međutim, jednostavne smjernice, tako da će količine varirati ovisno o osobnom ukusu, baš kao što će snaga ljekovitog bilja varirati ovisno o njihovim rastućim uvjetima.

Izbjegavajte izradu biljnog čaja u metalnu posudu koja je reaktivna i može utjecati na okus; umjesto toga odaberite keramiku ili staklo. Štedne posude olakšavaju mjerenje kada je čaj spreman.

Prednosti čajeva:

Pepermint:

Neki tvrde da se paprena metvica može zaštititi od prehlade ili gripe i da može pomoći u izgradnji jačeg imunološkog sustava. Činjenice da peperminta ima i antimikrobne i antioksidativne kvalitete, pruža podršku ovoj tvrdnji.

Mburgona može pomoći u smanjenju brojnih bolnih probavnih problema, uključujući plin, nadutost i mučninu. Osim toga, to može pomoći ublažavanju simptoma Razdražljivog crijevnog sindroma. Jedna je studija pokazala da 75% sudionika koji su u svakoj kapsuli ulja paprene metvice vidjeli znatno smanjenje njihovih IBS simptoma, u usporedbi s 38% koji su uzeli placebo kapsulu.

Mentol je također odgovoran za svojstva respiratornog pomagala. Biljka se može koristiti topikalno ili u čaj da ublaži uobičajene respiratorne simptome kao što su zagušenja, kašalj i otežano disanje zbog ometanih ili upaljenih prolaza.

Miris peperminta energizira, a udisanje mirisa može dovesti do povećane razine energije. Zapravo, njemačka studija pokazala je da je paprena metoda imala jednaku snagu kao i 1000 miligrama acetaminofena.

Kamilica:

Iako je poznato kao mišićni relaksant i antispasmodic, također se vjeruje da kamilica ima antiseptičke i protuupalne sposobnosti. Kamilica je također pomagala u probavi kada se uzima kao čaj nakon jela. Vidljiva sposobnost kamilice da opušta glatke mišiće maternice olakšava nelagodu menstrualnog grčeva. Voda za usta kamilice može pomoći u ublažavanju upala usta i održavanju zubnog zubnog mesa te se koristiti kao pranje ili kompresija za probleme kože i upale, uključujući upale sluznice.

Istraživanja na životinjama pokazuju da kamilica sadrži tvari koje djeluju na iste dijelove mozga i živčani sustav kao anti-anksiozni lijekovi. Nikada nemojte prestati uzimati lijekove na recept, međutim, bez savjetovanja s liječnikom. Liječite divertikularnu bolest, razdražljive probleme crijeva i razne gastrointestinalne pritužbe. Zabilježeno protuupalno i antispazmalno djelovanje kamilice opušta glatke mišiće koje podsjećaju na želudac i crijeva. Stoga biljka može pomoći u ublažavanju mučnine, žgaravice i nadutosti povezane sa stresom. Također može biti korisno u liječenju divertikularnih poremećaja i upalnih stanja kao što je Crohnova bolest. Koristi se kao losion ili se dodaju u obliku ulja u hladnu kupku, kamilica može ublažiti svrbež ekcema i drugih osipa i smanjuje upalu kože. To također može ubrzati liječenje i spriječiti bakterijske infekcije. Hlađeni čaj od kamilice može se koristiti u kompresiji kako bi pomogao ublažiti umorne, nadražene oči i može čak pomoći u liječenju konjunktivitisa. Blago blagotvorno i umirujuće djelovanje kamilice može pomoći onima koji pate od nesanice lakše zaspati, promicati opće opuštanje i ublažiti stres i kontrolirati nesanicu. Čaj od kamilice preporučuje se za ublažavanje jutarnje mučnine tijekom trudnoće.

Balzam od limuna:

U proučavanju matičnjaka u Northumbria University u Engleskoj studenti su testirani tjednima dok su koristili limunski balzam ili placebo. Studenti su znatno bolje na testovima nakon uzimanja limuna i nastavili objavljivati ​​poboljšane rezultate do šest sati nakon uzimanja biljke. Učenici koji su uzimali matičnjak s limunom bili su smireni i manje su naglašeni tijekom testiranja. (Od časopisa Prevention Magazine, rujan 2004). Također se kaže da smanjuje bol tijekom PMS.

Nedavni dokazi pokazuju da balzam od limuna ima depresivno ili sedativno djelovanje na središnjem živčanom sustavu laboratorijskih miševa. Njemačka standardna licenca za čaj od matičnjaka odobrava ga za živčane poremećaje sna i gastrointestinalnog trakta, te stimulira apetit (Wichtl i Bisset, 1994).

Limunski balzam se široko koristi za liječenje anksioznosti i nesanice u Europi. Smanjuje anksioznost i stres i olakšava poremećaje spavanja. Nedavno je proizveo neočekivan rezultat u istraživačkoj studiji: uvelike je povećao sposobnost koncentracije i obavljanja zadataka riječi i slike.

Gledaj video: Sušenje kamilice za caj (Travanj 2020).