Kako visoke razine natrija oštećuju kalij

Kalij je jedan od najvažnijih elektrolita u vašem tijelu i ima važnu ulogu u svakodnevnom funkcioniranju ljudskog tijela. Kalij je alkalni i čini 5% ukupnog mineralnog sadržaja vašeg tijela. Jednostavno se apsorbira, ali gotovo 90% je izlučeno kroz bubrege. Također je bitno u uklanjanju tijela otpada.

Kada se radi zajedno s natrijem, kalij regulira vodu i ravnotežu između kiselina unutar baze tijela. Uz sve te važne uloge, iscrpljivanje kalija može uzrokovati probleme unutar vašeg tijela i dovesti do simptoma kao što su:

  • Umor
  • Suha koža
  • Slabost mišića
  • Spori refleksi

Ako se ovi simptomi ignoriraju, iscrpljivanje kalija može dovesti do problema sa srcem.

Razlozi za smanjenje kalijuma

U zdravom tijelu tijelo će prirodno uravnotežiti razinu kalija. Međutim, svaka bolest ili bolest koja utječe na bubrege i jetru mogla bi smanjiti razinu kalija tijela kroz prekomjerno uriniranje. Prekomjerni gubitak tekućine, koji se može javiti kroz proljev ili povraćanje, također može smanjiti razinu kalija u tijelu.

Prema nekim znanstvenicima, kalij ima sposobnost da pumpa natrij iz stanice vašeg tijela i smanjuje tjelesnu tekućinu. Visoke natrijeve dijete se često krive zbog visokog omjera natrij-kalij i uzroka visokog krvnog tlaka. Vjerojatnije je da je indikativan za relativni nedostatak drugih minerala poput kalcija i magnezija. Dugotrajna dehidracija može uzrokovati i gubitak kalija. Ovo oslobađanje kalij je znak katabolizma proteina i propadanja tkiva.

Kalija će također biti izgubljena iz staničnih prostorija ako dođe do pretjeranog gubitka natrija, a nedostatak magnezija pridonosi gubitku kalija.

Učinci pada kalija

Neregularnosti srčanog ritma obično se smatraju klasičnim znakom nedostatka kalijuma. Magnezij i kalij su apsolutno neophodni za pravilno funkcioniranje cijelog kardiovaskularnog sustava. Sprječava bolest srca i moždani udar. Visoki omjer natrij-kalij u vašem tijelu također može biti indikativan za skrivenu metalnu toksičnost. Metali poput bakra, kadmija, žive, nikla i aluminija povećavaju razinu natrija i suzbijaju kalij, što uzrokuje visoku razinu natrij-kalij.

Stres može uzrokovati povećanje omjera natrij-kalij u vašem tijelu. Adrenalni hormoni proizvode aldosteron i kortizol, koji su dva glavna hormona koji reguliraju razinu natrija i kalija. Omjer natrij-kalij može se uzeti kao grubi pokazatelj lučenja aldosterona u odnosu na kortizol, a ta je ravnoteža ključna za optimalno zdravlje. Kada vaše tijelo iscrće, nadbubrežne žlijezde i štitnjače se smanjuju, uzrokujući akutni stresni odgovor koji također uzrokuje visoku razinu natrij-kalij.

Dijetalni izvori kalijuma

Kalij iscrpljivanje nije uzrok za glavni alarm jer je velika većina hrane koju jedemo sadrži. Najbolji izvori kalija su svježe voće i povrće. Najbolji izbor među njima su: krumpir, naranče, gorka zelje, mrkva, kupus, luk i repa. Drugi veliki izvori kalija su cjelovite žitarice, sjemenke, orašasti plodovi, pšenične klica, losos, sardine, češnjak i peršin. I, nemojte zaboraviti na zloglasnu hranu kalija: bananu!