Pokretni vrt

Na posljednjim ljetima, terasa okrenuta prema sjeveru koja se zavlači iza našeg starog seoskog doma izgledala je kao u prizemnom vrtu. Ali biljke su sve u kontejnerima. Ovaj pokretni, drugačiji vrt svake godine daje mi ogromno zadovoljstvo za minimalni rad. To je mjesto gdje pokušavam riskirati sheme boja i eksperimentirati s neobičnim godišnjicama i trajnim trajnicama. To je mjesto gdje prakticiram vrtni dizajn bez da kopam. Ukratko, ovo je mjesto gdje mogu imati i svoj kolač i jesti.

Ružna terasa postaje urezani vrt

Dok sam uvijek uživao u montaži biljnih kombinacija u kontejnerima, čineći cijelu terasu u vrt s strukturom i žarišnim točkama, relativno je novi pothvat. Sve je počelo kad smo se odrekli pokušavajući napraviti ploču od cementa od 12 stopa, 33 stopala, naslijedili smo s kućom u otvoreni životni prostor.

Prije nekoliko godina pokušali smo ublažiti ružnoću cementa dodavanjem niskog zidnog opeka. Dok je meka, topla boja stare cigle uzeo prokletstvo s cementa, zatvoreni prostor bio je još manje prikladan. Terasa je bila previše uska za ugodnu grupu vrtnog namještaja. Bilo je također previše vruće u ljeto. Od lipnja do kolovoza peče na suncu osam sati dnevno.

Ironično, sve što je bilo pogrešno u ljudskoj perspektivi pokazalo se ispravnim za biljke u saksiji. Moji gerani su voljeli toplinu i sunce. Krastavci u kontejnerima rastao su poput korova, a njihova vlažna vina kaskadala su se niz strane polovice viskija i jurila po asfaltnoj površini. Uskoro su se niski zidovi prenijeli na lonce ružmarina, bačve patrone rajčice, i prozorske kutije petunije i nasturtije.

Napokon, biljke su osvojile. Odustali smo od pokušaja da sjedimo na terasi i pobjegnemo u prijateljsku hladovinu stare jabuke. Tamo smo mogli ručati u udobnosti i urediti vrtni namještaj u druželjubivim grupama.

Spajanje lonaca daje oblik prostoru

Kako bi skelarni oblik terase bio privlačniji, Sydney je stvorio linearnu osovinu koja teče dužinom prostora. Potted biljke su raskošno grupirani na obje strane i graciozan stol sidro daleko kraj.

S praktičnog stajališta, terasa služi kao ulaz u glavni vrt iz kliznih staklenih vrata u kuhinji. Nasuprot vratima širokog 6 stopa, usporedni otvor u niskom zidnom sloju vodi prema travnjaku, pružajući pogled niz dugu os vrt. Os je samo imaginarna ravna linija, kralježnica uz koju se mogu urediti elementi vrtova. Razumio sam taj koncept u većem krajoliku i otkrio da je i aksijalni raspored na terasi bio vrijedan.

Kako bi terasa u obliku karavane bila zanimljivija, trebalo je podijeliti. Imalo je smisla zamisliti pravocrtnu os koja prolazi od ulaza na uskom kraju do sredine zida na krajnjem kraju (fotografija, desno). Jednu sam godinu koristio australsku ružmarinu (Westringia fruticosa, također poznat kao W. rosmariniformis) postavljen na zid za žarišnu točku. Zid je dao u posudama biljka dodao visinu i važnost.

Od početka sam stavljao posude geranija (Geranijum spp.) na obje strane širokog otvora na niskom ciglenom zidu između terase i vrta. No, ubrzo sam shvatio da se oni moraju držati vlastitih s pogledom, same posude trebaju biti veće. Tako sam kupio dva lonca visine 20 inča i 24 inča preko. U početku sam se držao moje rane planove sadnje crvenih geranija koji okružuju visoke, šiljaste dracaene (Dracaena marginata), s Vinca Major prekriveno preko rubova kontejnera. Kasnije sam napravio više avanturističkih izbora, poput kanala (Kana cvs.), kole (Solenostemon scutellarioides cvs.) i brončanog koromača (Foeniculum vulgare 'Purpureum').

Postoje još dva otvora na obodu zidane cigle. Jedan na uskom kraju povezuje terasu s breezeway. Ovo je pristup vrtu koji posjetitelji koriste. Drugi otvor na krajnjem kraju terase omogućava pristup psu. Oba ulaza su od vitalne važnosti. Prvi potreban naglasak da najavljuje svoju funkciju i da se doima dobrodošlicom; drugi je trebao biti prerušen.

Prekrivite trnci s vinovom lončanicom

Arhitektonski elementi dodaju strukturu i formalnost na terasu. Jednostavni drveni luk određuje ulazak, a fontana i trulit od grožđa označavaju kutove terase.

Naglašavajući ulazak posjetitelja s većim loncima i grupama manjih lonaca bio je relativno lagan. Pas, međutim, zahtijevao je drugačiju tehniku. Umjesto da privučem pozornost na otvaranje, želio sam je sakriti. Zato sam sagradio sjenicu iz javorovih sadnica i na njemu izrastao godišnji vina. Vrata za vožnju još su bila dostupna kroz zavjesu zavjesa, lišća i cvijeća, ali se nije reklamirala. Da bi se zamijetio trnci, vinova loza mora biti snažna i lisnata. Moji favoriti za tu svrhu su grimizni trkač (Phaseolus coccineus), moonflower vina (Ipomoea alba) i "nebeske plave" jutarnje slave (Ipomoea tricolor 'Nebeski plavi').

Kako se sve više biljaka i lonaca nakupilo na terasi, počeo sam ih nagomilavati na nogama ulaznih biljaka iu skupinama s obje strane imaginarne osi. Do kraja sezone, samo jedan put s jednog kraja terase na drugu ostao je između izlizanih zvončića (Tropaeolum majus) i vinove loze (Ipomoea batatas). Ono što je započelo kao zbirka zasađenih biljaka evoluiralo je u pravi vrt.

Tada sam našao cedrov luk koji se točno uklapa u uski otvor na zidu od cigla gdje posjetitelji ulaze. Konačno, terasa je bila dovršena. Nevjerojatno je što je ova jednostavna struktura postigla.Premda su rešetke bile lagane i otvorene, sakrile su dio terase tako da posjetitelji nisu znali što bi mogli očekivati. Ono što je bio izloženi, otvoreni prostor, sada se činilo privatnim, gotovo tajnim ogradom. Uzgoj nježne, ali požudne klemme (Clematis tangutica) u loncima s obje strane luka dali su završni dodir.

Dodajte žarišne točke za jačanje dizajna

Fokusne točke mogu biti male i prenosive na terasi vrta. Ova je fontana pomaknuta s mjesta na licu mjesta sve dok se ne pronađe stalni dom za ljeto. Lijepe posude mogu poslužiti i kao žarišne točke. Ova upečatljiva plava keramika zdjela je puna Novog Zelanda lan, salvia, deepred geranija, coleus i biljka slatkiša.

Luka je također uvela malo formalni element i činilo se da poziva na drugačiji tretman prostora koji je uokviren. Podsjetio sam se na princip dizajna koji sam naučio od mog prijatelja vrtlarstva Peter Woostera. Opisuje tu tehniku ​​kao "obraćanje uglovima".

Pravocrtni kreveti u Petrovom vrtu eksplodiraju bezbrojnim teksturama, oblicima, bojama, visinama i oblicima biljaka, ali suvišak je suptilno sadržan. Svaki krevet daje strukturu naglašenim biljkama u uglovima i centrima. Ove naglašene biljke mogu biti zimzeleni ili listopadni grmovi, a služe kao zagrade, određuju uglove i drže vrtove unutar njihovog zagrljaja.

Da bih privukao pozornost na uglove terase, trebalo mi je nešto što je čovjek stvorio kako bi pojačao osjećaj formalnosti i ograde. Graciozan džep od 6 stopa napravljen od upletenih vinova loza napravio je trik u jednom kutu, dok je fontana učinila isto u drugom.

Fontana, moj ponos i radost, zajednički su napori našeg prijatelja, keramike umjetnice Elizabeth McDonnell i Trevor Youngberg, lončara. Malo vodenog mlaza spušta prema gore iz prekrasne keramičke kugle koju je Elizabeth napravila i potonula u trevorovu plitku posudu, poduprtanu na odgovarajućem postolju (slika ispod lijevo). Plava zelena glazura i elegantni odnos između lopte i tanjura odmah privlače oko dok ulazite u terasu, a zvuk vode privlači.

Mjesto fontana je sasvim u redu, premda se mnogo raspravljalo. Nosio sam ga nježno od kuta do kuta pokušavajući ga na različitim položajima. Pokušao sam ga usred dugačkog zida na jednoj strani glavnoga otvora, ali sam osjetio da je tu izgubljena. Ulazni kut je pobijedio. A to je samo jedna prednost terasa vrt: strukturne značajke i žarišne točke mogu biti male i prenosive, poput fontane. Mogu se pomaknuti dok se ne nađu na pravom mjestu.

Na krajnjem kraju terase, nasuprot i usredotočen na luk, nalazi se stolić na krovu. Drugo, i još gore za nošenje, stol je još uvijek graciozan i služi kao štand za moju najbolju loncu, drugu žarišnu točku u posuđenom vrtu. Ovo blago je plava keramička zdjela 9 inča duboka koja diže iz 11-inčne baze i baklje do 18 inča preko. Prošle sam godine posadio crvene geranije, sjajne šiljke lososa i novog zelenog lana (Phormium tenax), savija boje breskve (Salvia splendens 'Carabiniere Orange') i prekrasan kole s ružičastim uzorcima na kakao-smeđim listovima (slika iznad desno).

Održavanje lončanog vrta

Redovito njegu krvi je kritično u vrtu u saksiji. Uklonite trošenje cvijeća i nemojte se ustručavati smanjiti lišće ako biljke budu ganglijane.

Dok je u pitkom vrtu fizički nezahvalan, to zahtijeva budnost. Budući da je vrt mali i biljke su pregledane u neposrednoj blizini, njegu je kritična. Redovito odstranjivanje mrtvog cvijeća iz godišnjaka ne samo da ih čini boljima, već ih i cvjetaju. Nemojte se ustručavati smanjiti biljke lišća čije grane previše dugo i neugodno. Uzmite škare ili škare i izrezajte stabljike natrag na dva lišća.

Zalijevanje je najteži posao jer je ovisna o vremenu. Što je toplija temperatura, to češće morat ćete voditi. Stopa isparavanja također ovisi o loncu. Veliki spremnik zadržava vlagu duže od malog. Također, plastične posude drže vlagu dulje od porozne gline i drvenih posuda.

Svojim vodom posuđujem gotovo svaki dan od lipnja do rujna. Kako vrijeme postaje hladnije i noći kraće, vodu rjeđe. Uvijek dobro upijte tlo. Voda bi trebala ostati bez drenažnih otvora. Zatim dopustite biljkama da upotrijebe tu vodu prije nego što dodate više.

Zalijevanje i gnojidba mogu se obaviti zajedno. Svaki tjedan ili dva tijekom visine sezone rastopam uravnoteženo gnojivo u loncu za zalijevanje i primjenjujem ga na sve biljke. Čak rjeđe gnjavim od rujna.

Kako se sezonska vrtnja vjetra spušta, neke zgrade u zimskim se zimama premještaju, poput australskog ružmarina i uzimam reznice drugih poput moje voljene Brugmansije. Na kraju, Jack Frost dobiva ostatak. Biljni ostaci idu na gomilu komposta i koristim trošenje tla da popuni rupe na travnjaku. Pohranjujem svoje zdjele u šupak, osim velikih drva i plastičnih plantažera, koji mogu podnijeti rigide ove sezone. Iz njih uklonim polovicu tla i napunim ga u proljeće.

Eksperimentirajte s bojom, oblikom i novim biljkama

Volim boju. Dok nisam imao vrt, morao sam se baviti bojama, akvarelima i uljima - ali ništa mi nije pružilo puno zadovoljstva kao što je uređenje i preuređivanje boje lišća i cvjetova - boje koje tvrtka Winsor Newton nikada nije ni sanjala. Uspostavljanje kohezivne sheme boja velikih razmjera u vrtu zahtijeva vrijeme i značajnu hortikulturnu stručnost. No stavljanje boja u kontejnere je jednostavno.

Možete priuštiti da isprobate divlje udruge, kao što su magenta petunias (Petunija cvs.) s meksičkim plamenskim vinogradima (Senecio confusus).U granici sa zemljom, ugodan šok naranče i magenta mogao bi se nakupiti, ali u kontejneru, nalazim ga uzbudljivo. Volim eksperimentirati s neravnim kontrastima s jedne strane (fotografiju, s desne strane) i diplomiranim harmoničnim bojama s druge strane. Uspješna kombinacija u loncima može vam dati ideje za svoj vrt u prizemlju. Neuspješna shema se lako može ukloniti: premjestiti lonce ili izvaditi uvredljivu biljku.

Izrada vrta na terasi može biti pokusna haljina za vrtlarenje u prizemlju ili sam po sebi kraj. Za posljednja tri ljeta radila sam na temi vrt-u-vrtu: pokušavajući različite sheme boja i eksperimentirati s novim biljkama. Ono što je zabavno je fleksibilnost i sloboda koju mi ​​daje.

Svakog ljeta slojevi sadnje ustaju od popločenja na vrtu terase. Prateće biljke rastu jedna u drugu i oblikuju pokrivače zemlje, dok su viši, grmlje biljke, poput geranija, coleus i New Guinea impatiens popuniti mid-border pozicije. Čini se da su kanane došle do visokih kao i ogoljelih staja Joe Pye korova (Eupatorium fistulosum 'Gateway') u višegodišnjoj granici.

Čak su i drveće u vrtu - bez krova. Anđeoske trube (Brugmansia 'Charles Grimaldi'), odrasli su svake godine iz reznica, pucati do 6 stopa tijekom sezone, a do kolovoza sjene biljaka u podnožju. Učinak ukupnog vrta iznenađuje i uživa me.

Zamislite vrt gdje godinama možete podijeliti prostor na drugačiji način. Postavljanjem lonaca u grupe, krivulje ili ravne linije, možete napraviti živice i postaviti staze. Možete kreirati cvjetne krevete sadnjom zatrpavajućih biljaka kao pokrivača tla u istim posudama s velikim biljkama i zapanjujući veličine vaših posuda.

Razmislite o vašem ukradenom vrtu kao da je riječ o granici unutar zemlje. Želite li rubove biljaka i pozadinskog bilja; želite različite visine i veličine; želite zanimljiv horizont s usponima i padovima; i želite kontrasti u obliku cvijeća i lišća. Možete se skuhati sa svojom tkaninom tijekom cijelog ljeta. Ako biljka postane prevelika za dodijeljeni prostor, pomaknite ga. Umjesto povratnog sata, to će vam trajati nekoliko minuta.

Velike posude moraju ostati na mjestu jednom posadenom, ali manje posude mogu se miješati oko sadržaja vašeg srca. Ako odlučite usred ljeta da želite nešto drugačije, dodajte ili oduzmite nekoliko kontejnera.

Jedinstvene biljke u loncima korisni su ureńaji za učenje jer se mogu izvući iz i izvan dogovora i rekombinirati na različite načine. Veliki spremnici s nekoliko različitih vrsta biljaka više su izazov, ali to je dio zabave. U pravilu, čak i veliki kontejner, kao što je polovica viskija cijevi, izgleda bolje kada je raznolikost biljaka je ograničena na tri ili četiri vrste, plus prikolica za ovijanje preko ruba.

Ali pravila su se prekršila. Pravi užitak stvaranja vrta sa zasađenim biljkama je da zapravo možete imati sve. Možete riskirati i pobjeći s njom. Možete otići u more bez bankrota. Možete imati lijep vrt bez ubojstva sa radom. To je win-win situacija.

Gledaj video: PRILOG VRT - Pokretni mamograf do kraja januara u banji (Ožujak 2020).