Potporni glumci za rajčice

Fotografija / ilustracija: Janet Jemmott

Ponekad mislim da mora biti umak od rajčice koji teče kroz moje vene. Moje najranije sjećanja su promatranje roditeljima vodu rajčice u dvorištu i talijanskog djeda, koji se hvalio velikim, teškim, ukusnim rajčicama koje je narasla u stjenovitom tlu obogaćenom brojem kolica konjskog gnoja. Kao dijete, proveo sam mnogo ljeta na teti i stricovom ranču, gdje su rasli gotovo sto hektara prerade rajčice. Boravak u njihovoj kući značio je rajčicu na svakom obroku. Nakon žetve, kad su polja bila prekrivena odbačenim rajčicama, moja braća i ja bi imali bijesne borbe od rajčice i došli na stražnja vrata koja su bila natopljena s paradajzom pulpe. Na neko vrijeme čak sam radio u konzervi od rajčice, gdje je zemlja bila popločana prolivenim rajčicama i zrak je mirisala ketchupom.

Danas su rajčice još uvijek veliki dio mog života, a ljeto jednostavno ne bi bilo ljeto bez puno rajčica. Da bi biljke rajčice bile sretne i produktivne, dajem im potrebama života: hranu, vodu i svjetlost. No, za najveće prinose, oni također zahtijevaju da dajem neka sredstva za potporu ili trellising. Podizanje i podupiranje biljaka čuva voće čistom i udaljena od štetnika, osigurava bolju cirkulaciju zraka kako bi se spriječila bolest i lakše je vidjeti i žeti plod. Također mogu staviti više biljaka u manju površinu tako da ih trellising. Sve to prevodi u više i bolje rajčice. Tijekom mnogih ljeta zalijevanja rajčica, pokušao sam promatrati mnoge vrste rajčica i pronašao nekoliko pokušao i istinitih struktura koje su lako dostupne, pouzdane i sigurne da će vrt izgledati atraktivan i uredan.

Kavezi, ulozi, spirale i ljestve

S lijeva na desno: standardni kavezi rajčice, domaći kavezi, ulozi, ljestve, spirale i sklopivi kavezi.
Fotografija / ilustracija: Scott Phillips

Tornado-obliku standardni kavezi rajčice su najlakši za pronalaženje. Približan trošak: od $ 1 do $ 3 svaki.

Domaće kaveze može se oblikovati od ograde žičane mreže s velikim rupama. Približan trošak: 33 centi / stopa.

Tvornica rajčice može se obučiti na jedan drveni ulog, ili nekoliko ulozi može se pretvoriti u tuteur ili tronožac. Približan trošak: od $ 1 do $ 3 svaki.
Čvrsti plastificirani metal ljestve slični su kavezima, ali imaju jednu otvorenu stranu. Približan trošak: $ 60 / set od 5.

spirale su metalni ulozi od 5 do 6 stopa koji nalikuju vijcima. Približan trošak: 6 $ svaki.

Sklopivi kavezi raditi na isti način na koji standardni kavezi rade, ali propadnu za lakše skladištenje izvan sezone. Približan trošak: 10 $ svaki.

Opcije za trellising vaše rajčice

Vrsta strukture podrške koju odaberete ovisi o tome koliko prostora imate i na naviku rasta vaših rajčica.

Određivanje nasuprot neodređenog rasta

Sve biljke rajčice vole se širiti, nešto više od ostalih. Ovisno o tome koliko se šire, uklapaju se u jednu od dvije kategorije: određene ili neodređene.

odlučan sorte rastu do određene visine, a zatim prestanu, a većina njihovih plodova dozrijeva sve odjednom. Određene rajčice voljene su od ljudi koji imaju ograničen prostor i sjemenke koji žele samo jednom žeti.

neodređen rajčica će rasti sve dok ih mravi ili čista iscrpljenost ne ubiju, a plodovi dulje vrijeme. U bezobzirnoj obalnoj Kaliforniji, jednom sam vidio rajčicu koja je rasla kroz zimu i postala tako visoka da vlasnik može odabrati rajčicu s drugog prozora. Ako biljka postane prevelika, možete izrezati vrh i prestat će odrastati, iako to može potaknuti da pošalje više bočnih izbojaka.

Kavez.

Kavez
Kako biljka raste kroz kavez, bilo da je domaća ili kupljena u trgovini, stabla nestašno proizlazi iza ograđenih žica. Najbolje za određene rajčice.

Tkalac u Floridi
Ova opcija stakinga dobro funkcionira kada raste brojna biljka rajčica. Spoj je tkani oko drvenih udjela kako bi podržao neprigušene biljke dok rastu. Čelični T-postovi na krajevima reda zadržavaju privremenu strukturu na mjestu. Dobar sustav za određene ili neodređene rajčice.

Spirala. Ljestve.

Spirala
Kao što raste vinova loza, obrišite ga oko ovog elegantnog zdjelice, spajajući je prema potrebi. Najbolje za neodređene rajčice.

Ljestve
Kao što biljka raste, vjetar projici kroz stepenice ljestve, povezujući ih s kravatom ako je potrebno. Najbolje za neodređene rajčice.

Tronožac.

Tronožac
Koristite ovu strukturu kako biste podržali bilo biljku u podnožju svake noge (kao na slici) ili pojedinačnom lozom zasađeno u sredini. Najbolje za neodređene rajčice.

Povrće rajčice

Rajske rajčice dolaze u mnogim bojama, širinama i materijalima.
Fotografija / ilustracija: Scott Phillips

Mnogi se različiti proizvodi mogu koristiti za pričvršćivanje rajčica na podlozi. U fotografiji se nalazi desno uzorkovanje. Od vrha do dna, opcije uključuju papir obložene uvijanje, kravatu, plastično prevučenu čeličanu žicu, žicu, čičak s kvačicom, najlonski kravata i plastično obloženu zavojnu kravata.