Lisnica, kupus

Brevicoryne brassicae

Biljke domaćina:

Na usjevima: Prokulice, kupus, kelj, rutabaga, repa

Gdje Pronađeno:

Širom svijeta, gdje god se uzgajaju obiteljski usjevi kupusa

Opis:

Zelena lisica su sivo-zelena s bjelkastim voštanim premazom. Često se nalaze u gustim nakupinama na novom rastućem rastu. Dok su prisutni u proljeće i ljeti, populacije se povećavaju do kasnog ljeta i nastavljaju se u jesenskoj sezoni.

Šteta:

Oblaci kupusa imaju dobru kamuflažu, i ne mogu se vidjeti dok ne postanu brojni. Osim samih lisnih uši, potražite crne naslage medljika u kojima su dopuštene lisne uši. Late-sazrijevajuće šljive i kupus su pod visokim rizikom za štetu od lisnih sojeva.

Sprječavanje problema:

Povucite i kompostirate stare biljke, jer se lisnato tijesto mogu zimiviti u mrtvom biljnom tkivu. Isječak i kompost proizlaze držeći klice uši. Žetva Bruža proklijeva često, budući da klice koje su davale previše vremena mogu poslužiti kao biljne lisne uši. Potaknite korisne insekte, uključujući ženske kornjače, sifidne muhe i čipke, koji su važni grabežljivci uši.

Upravljanje eksplozijama:

U malim izbijanjima, visokotlačni sprej iz crijeva za vrtove može pomoći uklanjanju lisnih sojeva biljaka. Pratite dvije aplikacije insekticidnog sapuna, odvojene od jednog tjedna. Pazite da sapun za pranje nanesite na donje strane i pukotine.

Savjet:

Lady buba i njihove ličinke su veliki koristan kukci koji dobrodošlicu u vaš vrt. Mravi su skloni privlačenju medvjeda koje su ostavile lisne uši, tako da vas mravnjaci često mogu dovesti do afidnih kolonija.