Vrtlarstvo s hladnom klimom

Mraz u srpnju! Mnogo teških trajnica, poput ovog matičnog pčela, može izdržati povremene neočekivane mraz bez prevelike štete.
Fotografija / ilustracija: Amy Hinman

Prva godina u vrtu u Montani, snijega 21. kolovoza. Tada sam shvatio da ovaj vrtlar u Ohiou ima dosta toga saznati o hladnoj i nepredvidljivoj klimi. Ipak, moji novi susjedi nisu imali veliku pomoć. Dok sam se vozio oko kamena i kamionetovao na tlo za izgradnju kreveta podignutih, sve što su rekli bilo je: "Ja sam živjela ovdje 20 godina i ne mogu rasti." Srećom, slušanje nikad nije bila jedna od mojih jakih točaka.

Nitko ne bi trebao biti odvratan, ja sam požurio van usred noći kad su temperature pale kako bi pokrile desetke podignutih kreveta. I upravo u takvim trenucima sumnjao sam u vlastito zdravlje. Dok USDA tvrdoća zona 3 (gdje zimske temperature mogu zaliti kao niska kao -40 ° F) nije posebno pogodno za rastuće topline ljubavi biljaka, ona mi je dao priliku da saznate kako napraviti najbolje od kratke vegetacije i produljiti tu sezonu što je duže moguće.

Počnite s teškim trajnicama

Prva tajna za vrtlarstvo u hladnoj klimi je da se izrastaju zaista trajne trajnice, a postoji niz biljaka koje su vojnici bez obzira koliko su zimi ili proljeća oštri. Kao opće pravilo, oni koji se svake pada umiru natrag na zemlju, bolje su nego zimzeleno trajnice, iako sam uspješno zimovala i lavande (Lavandula angustifolia 'Munstead') i kadulje (Salvia officinalis).

Prva biljka koja se natjerala da prođe kroz zadnji snijeg je višegodišnji kukuruzni luk (Centaurea montana). Često cvjeta do početka svibnja, kada sam očajnički potreban neke boje. Nakon cvjetanja, vratila sam ga za dvije trećine i ponovno cvjeta do kraja ljeta. Još jedan rani uspon je oregano (Origanum vulgare), koje ja raste ne samo zbog njegove upotrebe u kuhinji, već i zbog cvjetova koje proizvodi. Artemisias (Artemisia ludoviciana "Srebrni kralj" i "Srebrna kraljica") posrću mnogo kasnije, ali su svake godine konzistentni, zajedno s drugim biljkama poput valerijana (Valeriana officinalis), pčelinji balzam (Monarda didyma) i anizni izop (Agastache foeniculum). Ove teške biljke nastavit će cvjetati kroz neočekivano mračno ljeto (foto, gore).

Domaće sorte divljih cvjetnica (koje volim za svoje šarene cvjetove) također dobro funkcioniraju. Lupine (Lupinus cvs.) su rano ljeto koje se velikodušno rezultiraju. Delphinium kultivari - 6 stopa divovi u usporedbi s njihovom rođakom, domaće žarke - vole hladne temperature i prolaze kroz većinu zime bez problema (foto, gore). Njihovi najveći neprijatelji jesu vjetar i tuča koja često prate ljetne oluje. Kako bi ove delfinije ostale upuhane, stavljam ih u vezu, postavljam ih blizu zgrada i rastu kraće sorte.

Peonies (Paeonia cvs.), bradati šarenice (Iris cvs.), sneezewort (Achillea ptarmica 'Biser'), more (Eryngium maritimum) i tansy (Tanacetum vulgare) također su zvuk izbora za teške klime. Nikada se ne brinem za njihovo preživljavanje, a svake godine proizvode fantastične cvjetove.

Ispunite se s hladnim sezonama

Ovo je kratka, ali šarena sezona u ovom vrtu, odmah iza Nacionalnog parka Glacier, ali samohrane poput paprikaša još se stavljaju na šareni zaslon.

Volim godišnjake za svoje svijetle boje i osobitu osobnost koju dodaju u vrt ljeti. Svake godine započinjem tisuće u svom stakleniku, sjetveći ih početkom ožujka za cvjetanje do sredine srpnja. Prvenstveno izgledam za nevjerojatnu boju i miris, ali otkrio sam i mnoge koji su hladno tolerantni. Eksperimentiranjem (i žrtvovanjem mnogih biljaka) pronašla sam sorte koje će čak izdržati lagani mraz.

Stock (Matthiola spp.), godišnje sa šiljcima cvjetova s ​​pikantnim, mirisom od karanfikacije, jedan je od onih koji mogu podnijeti znajući da će podnijeti temperaturu subfreezinga. Možda ne bi bilo sretno što su joj listovi zamrznuti, ali nikada ga nisam izgubio do kasnog hladnog udarca. Večernji mirisni fond (Matthiola longipetala ssp. bicornis), nokautom u odjelu mirisa, često se obilato nalazi. Clarkia vrsta i godišnji makusi (Papaver somniferum) također samostalno iz godine u godinu u mom vrtu, dodavajući tu i tamo boju boja.

Kroz godine sam otkrio da kad su ti samozatajni godiši oko 3 inča visoki, obično je sigurno presaditi godišnje koje sam započeo u stakleniku i otvrdnuo. Ako imamo teški mraz, lišće transplantata često postaju crvenkaste boje, ali obično preživljavaju. Oni koji se sami pojavljuju pokazuju manje stresa. Jedna stvar koju treba imati na umu kada se uzgajaju biljke iz sjemena je koliko im je potrebno da proizvode cvjetove iz vremena klijanja. U mom vrtu, oni koji traju 120 dana ne cvjetaju do kraja sezone, ako uopće, tako da tražim godišnjice koje cviju prije.

Mnogi bijenali, koji imaju životni ciklus od dvije godine, također su dobar izbor za hladne klime. Počela sam roditeljska postrojenja glinenog lica (Digitalis purpurea), slatki William (Dianthus barbatus) i hollyhock (Alcea rosea) u stakleniku tri godine zaredom, a zatim ih pustite samostvariti u vrtu. Otkrio sam da ih je lako presaditi ako ne proklinju gdje ih želim.

Čvrste biljke za hladne klime

Nicotiana.

trajnice

Anis izop (Agastache foeniculum)
Artemisias (Artemisia ludoviciana 'Srebrni kralj' i 'Srebrna kraljica')
Bearded irisi (Iris CVS).
Balzam pčela (Monarda didyma)
Delphinium CVS.
Loto (Humulus lupulus)
Lavanda (Lavandula angustifolia'Munstead')
Ljiljani (Lilium spp.)
Lupine (Lupinus CVS).
Oregano (Origanum vulgare)
Peonies (Paeonia CVS).
Višegodišnji kukuruz (Centaurea montana)
Kadulja (Salvia officinalis)
Mrtva more (Eryngium maritimum)
Sneezewort (Achillea ptarmica)
Tansy (Tanacetum vulgare)
Valerian (Valeriana officinalis)
Yarrow (Achillea millefolium)

Godišnje, dvogodišnje, trajne trajniceKljuč za godišnjake i dvogodišnje razdoblje: 1 = tolerancija na smrzavanje, 2 = reseeds, 3 = kratko vrijeme do dospijeća

Clarkia spp. 1, 2, 3
Cvatnje duhana (Nicotiana sylvestris) 1, 2
Foxglove (Digitalis purpurea) 1, 2
Hollyhock (Alcea rosea) 1, 2
Lobelia (Lobelia erinus) 3
Pincusni cvijet (Scabiosa atropurpurea) 1
Makova (Papaver somniferum) 2, 3
Snapdragon (Antirrhinum majus)
Stock (Matthiola spp.) 1
Jagodice (Bracteantha bracteatum) 1
Slatki alyssum (Lobularia maritima) 1, 3
Slatki William (Dianthus barbatus) 1, 2
Visoka verbena (Verbena bonariensis) 1, 2, 3

Povišeni kreveti i pokrivači prolaze sezonu

Plutajući redak pokrova štiti pupoljke kozmosa iz srednjeg mlaza. Row pokriva se također može koristiti za skok ili produljenje vegetacije. Staklenik postaje vrt u ljeto. Nakon uklanjanja sadnica, kreveti su zasađeni biljkama i rajčicama.

Umjesto obrađivanja zemlje svakog proljeća, ja sam vrt u podignutim krevetima izgrađenim od nativnog kamena. Iako su podignuti samo 6 do 8 inča, ti se kreveti ranije zagrijavaju, a njihova zemlja suši brže od okolnog tla, koji ostaje hladan i zabilježen od taljenog snijega.

Za transplantacije ili natječajne biljke koje bi mogle biti pržene mrazom, koristim plutajuće pokrivače reda za zaštitu. Tkanina je lagana i prozračna, tako da može ostati tijekom lipnja. Često ću pokriti biljke kasno u sezoni, ako još uvijek cvjetaju kad se predviđa ubojna mraz.

I konačno, iskoristit ću najveći dio svog staklenika. Podmukle rajčice, paprike i nasturtije (Tropaeolum majus), zajedno s kasnijim cvjetnim biljkama poput Cosmos bipinnatus i Nicotiana sylvestris, u nekoliko unutarnjih kreveta nakon što su stotine stanova sadnica preseljene u vrt (gore gore, na desnoj strani). Kad je vrijeme toplo, ostavljam otvorena vrata, ali do kolovoza zatvorim staklenik kako bih držao u toplinu. To je malo više napora na kraju intenzivne sezone, ali to je vrijedno uživati ​​u cvijeću samo malo više.

Gledaj video: Neočekivani načini korišćenja omekšivača za veš (Ožujak 2020).