8 Prednosti jela celera (i kako ga sakriti u hrani ako mrzite okus)

Najzdravije hrane na svijetu nisu uvijek najukusnije i puno ljudi koji mrze okus celera, dobra vijest je da postoji mnogo načina prikrivanja ovog povrća u vašoj hrani, tako da ga ne možete doista ukusiti , Ako ne želite žvakati stabljiku celera onda je izvrstan dodatak hladno prešanim sokovima, ali se također može dodati salatama, pomfritima i čak juhama.

Ali koje su zdravstvene prednosti celera? Za početak, to je vrlo niska u kalorijama (jedna šalica sjeckanog celera navodno je oko 16 kalorija), a time i veliki zalogaj kad se osjećaš pomalo neugodan tijekom dana. Prema Organske činjenice, celer također može pomoći pri gubitku kilograma i piti čašu soka od celera prije nego što vam obroci mogu napuniti i spriječiti vam prejedanje.

Prema izvješćima, konzumiranje celera redovito može smanjiti loš, kolesterol koji začepljuje arteriju. Također je povezana s stimuliranjem sokova žuči koji pomažu regulirati razinu kolesterola.

To promovira zdravlje jetre, prema Dr. Ax, istraživači su otkrili da su štakori koji su hranjeni prehranom cikorije, ječma i celera doživjeli "smanjenje količine opasnog nakupljanja masnoća u jetri." Istraživači su također primijetili da je poboljšan enzim jetre, kao i krv razina lipida, a to sugerira da oni koji pate od bolesti jetre mogu imati koristi od dijeta koja se sastoji od celera, cikorije i ječma.

Sjeme celera i celera navodno sadrži 20 protuupalnih spojeva, uključujući apigenin, koji mogu pomoći zaštititi od upale i olakšati bolove u zglobovima, astmu, pa čak i ponuditi akne reljef.

Može pomoći pomažu uravnoteženju tekućine u tijelu jer sadrži natrij i kalij. Osim toga, celer ima diuretika i čišćenja i sjemenke pomažu uklanjanju mokraćne kiseline, stoga sprečavaju infekcije mokraćnog sustava.

Prema Dr. Ax, ekstrakti sjemena iz celera imaju antihipertenzivna svojstva i jedna od prednosti je to da se može pomoći liječiti ili spriječiti visoki krvni tlak, Čini se da ta sjemena mogu kontrolirati kronično povišene razine krvnog tlaka.

Organske činjenice također je komentirao tu korist, otkrivajući da celer sadrži ftalide koji mogu smanjiti hormon stresa (tako da vam također može pomoći da daju osjećaj smirenosti) koji se nalaze u krvi, što pomaže krvnim žilama da se šire i time smanjuje pritisak.

Celer je pakiran s vitaminima, Pored toga što je veliki zalogaj, celer se također puni vitamina, uključujući vitamin K, vitamin C, vitamin A i vitamin B6.

Prema Care2, visok sadržaj vlakana i vode u celeru potiče probavu i bilo bi posebno korisno za one koji se bore za prolazak stolice.