Kako odabrati miješalicu za kuću i koja je najbolja za kupnju

Moderna kuhinja obiluje brojnim kućanskim aparatima koji pomažu domaćici da se brzo nositi s pripremanjem kulinarskog remek-djela. A miješalica među njima zauzima zasluženo mjesto časti. Pojavio se prije otprilike 100 godina, najjednostavniji uređaj za miješanje platana sada je postao funkcionalna tehnika sposobna za rad s bilo kojim proizvodima. Mogućnosti novih miješalica nastavljaju se širiti: sada ne samo miješati, rezati i bič, već i znati kako izrezati led, izrezati hranu u komadiće, umijesiti tijesto i iscijediti sok. Ovaj mali uređaj ima potencijal procesora hrane, ali je superiorniji svojoj kompaktnosti i jednostavnosti rada.

Najbolji proizvođači miješalica - koja tvrtka odabrati

Rusko tržište nudi veliki izbor miksera različitih marki: europskih, azijskih i čak domaćih.

Kvaliteta i pouzdanost vodećih kućanskih aparata sljedećih tvrtki:

1. Philips

2. Bosch

3. Braun

4. Bork

5. Kitfort

Navedene marke imaju najširi raspon miješalica - za svaki ukus i torbicu. Ali sve se uvijek razlikuju u dobrom skupljanju, kvalitativnom i sigurnom materijalu proizvodnje, a također i prikladnom upravljanju.

Odaberite određeni model ovih proizvođača koji možete u našem rangiranju najboljih miksera. U međuvremenu, nudimo upoznavanje s mogućnostima moderne tehnologije kako bismo utvrdili koji pomoćnik će donijeti više koristi u vašoj kuhinji.

Načelo rada i naprava za miješanje

Blender je električni kuhinjski mehanizam koji može brušiti hranu, pripremati koktele, brusiti, piti mousse i sjeckati led. U svom slučaju postoji mali, ali moćan elektromotor, koji vrlo brzo okreće osovinu s noževima-mlaznicama.

Ovisno o dizajnu uređaja (stacionarni ili potopljeni), izgled i konfiguracija mogu se razlikovati. U prvom slučaju, motor je skriven u kućištu računala. Na njemu se stavlja velika stakla, gdje su noževi za brušenje već postavljeni na središnju osovinu.

U podvodnim modelima, sve se doslovno okreće naopako: motor je u ručki za tijelo, a već od njega ispada noga s oštrim noževima. Zahvaljujući ovom dizajnu, snop ručnih miješalica puno je bogatiji.

Ovdje osim standardnih noževa već možete pronaći:

 • Corolla;
 • Debele spiralne kuke za gnječenje tijesta;
 • Spremnik s unutarnjim noževima sličnim stacionarnom modelu - samo s gornjim pogonom.

Vrste miješalica

S načelom rada dvije glavne vrste miješalica koje smo već upoznali. Ali postoje i kombinirani modeli koji kombiniraju mogućnosti oba uređaja. To su gotovo kuhinjski kombini, ali nisu tako glomazni.

Sada ćemo pažljivije razmotriti osobitosti svih vrsta miješalica - napokon, svaka od njih ima svoju vlastitu primjenu i radi s određenim skupom proizvoda.

Stacionarno (stolno računalo)

To je bio s izumom stacionarnog miješalica koji je započeo povijest ovog uređaja. Glavna svrha desktop jedinice je miješati tekuće proizvode (stoga njegov drugi naziv "shaker"). Iz priručnika sadrži obvezno staklo s hermetičkim poklopcem i noževe na dnu. Skup mlaznica namijenjen brušenju i miješanju različitih proizvoda obično je pričvršćen za stroj.

U procesu rada takav uređaj zahtijeva gotovo nikakvo ljudsko sudjelovanje. On nema jednako u pripremi koktela, smoothija, umaka, tekućeg tijesta za palačinke i omelette. Hermetički spremnik pouzdano štiti kuhinjske zidove od prskanja, a velika brzina rotacije mlaznica olakšava dobivanje zračne pjene.Međutim, to ne znači da se mehanizam ne može nositi s iglom leda, sjeckanjem oraha, kolačića, mesa ili ribe. Dobar bolničar može imati mnoge korisne funkcije.

Pros:

 • Brzo se nosite s velikom količinom proizvoda (s odgovarajućim staklom);
 • Zgodan za korištenje - ne trebate držati na težini;
 • S funkcijom samočišćenja nema problema s pranjem;
 • Temeljito melje proizvode zbog malog raspoređivanja noževa;
 • Čak iu jeftinim modelima može postojati nekoliko brzina;
 • Cijena je niža od modela podmornice.

kontra:

 • Dimenzije i teška masa će vas prisiliti da potražite zasebno mjesto u kuhinji za miješalicu;
 • Ne možete kuhati nekoliko jela zauzvrat, bez pranja stakla;
 • Loše suočavanje s kuhanim povrćem;
 • Nema mlaznice-corolla.

Potopljeni (ručni)

Ovi uređaji su puno lakši i kompaktniji od onih stacionarnih. Uz njih možete mljeti hranu u bilo kojem prikladnom spremniku, iako mnogi modeli često dolaze s vlastitim spremnicima s visokim stranama kako bi spriječili prskanje. Zamrzivači su podesivi za mljevenje svježeg i kuhanog voća, povrća, pire krumpira i moussa u maloj količini.Mlaznica-corolla pretvara jedinicu u potpuno miješanu mješalicu.

Pros:

 • Kompaktna veličina i lagana težina;
 • Sposobnost mljevenja hrane u bilo kojoj zdjeli;
 • Prikladna za pripremu dječje hrane u malim obrocima;
 • Jednostavan za pranje;
 • Pojednostavljeno upravljanje;
 • Relativno niska cijena.

kontra:

 • Tijekom rada morate držati miješalicu na težini;
 • Loše se bori sa lomljenjem čvrstih proizvoda (led, orašasti plodovi);
 • Niska snaga;
 • Kratki ciklus rada (nakon 20-30 sekundi potrebna je stanka).

Kombinirani (univerzalni)

Takvi modeli uključuju tresilicu (često nekoliko - različitih volumena), na čijem se poklopcu može ugraditi podmorski miješalica i mnoge druge dodatke za brušenje, šišanje i trljanje. Ako je potrebno, ručni uređaj se koristi kao nezavisni uređaj.

Kombinirani mješači često dolaze s dodatnim vakuumskim čašama, kroz poklopac čija posebna pumpa izbacuje zrak. Kao rezultat, proizvodi u staklu su duže pohranjeni. Univerzalni mehanizam zna sve što su stacionarni i potopljeni mješači sposobni: brušenje, miješanje i šišanje.

Pros:

 • Potpuno zamjenjuje stacionarni i potopljeni mješalica;
 • Bogat set mamaca u kompletu;
 • Postoji vakuumska pumpa i prikladni spremnici za spremanje hrane;
 • Kompaktan i lakši za održavanje od procesora hrane.

kontra:

 • U usporedbi s drugim miješalicama, to je prilično prostran;
 • Vrlo skupo.

Mogućnosti odabira miješalica

Da biste kupili kvalitetni mikser koji će se lako nositi s radom u kuhinji, ispuniti vaše potrebe i savjesno služiti već dugi niz godina, morate obratiti pažnju na sljedeće parametre:

Jedinica snage i broj brzina

Iz snage uređaja izravno ovisi o kvaliteti mljevenja i vremena kuhanja. Isti indikator utječe na funkcionalnost uređaja.

U trgovinama možete pronaći jedinice s rasponom snage od 200 do 2000 W:

1. Za pripremu koktela ili smjese za omlet, obično je dovoljna minimalna snaga od 250 W.

2. Brušenje krutih i zamrznutih proizvoda zahtijevat će najmanje 600 vata.

3. Da biste se nosili s velikom količinom sastojaka, moći ćete imati samo jedinicu, izdavanje od 1 kW.

Mješalice velike snage, u pravilu, imaju nekoliko brzina (do 24), što vam omogućuje da odaberete optimalni način rada za svaku vrstu proizvoda.Međutim, ne biste trebali slijediti redundantnu funkcionalnost - za svakodnevnu uporabu, svaka domaćica će imati dovoljno i 5 brzina. Ali obratite pažnju na načine podešavanja: glatko prebacivanje načina rada je praktičniji i ugodniji korak.

Ako puno radite i često kuhate s miješalicom, voljet ćete druge funkcije. Na primjer, turbo način će omogućiti kratko vrijeme da se poveća brzina vrtnje noževa. Pulsi će dati priliku kontrolirati stupanj brušenja u trenucima zaustavljanja motora.

Neki modeli podmorskih miješalica mogu biti bežični i raditi na baterijama. Međutim, za pokretljivost i neovisnost mjesta izlaza morat će platiti smanjenje snage (do 180-400 W) i veliku težinu. Takav uređaj valja odabrati ako pripremate jednostavne obroke u malim obrocima.

Materijal za proizvodnju

Kućišta uranjanja i stacionarnih miješalica izrađeni su od nehrđajućeg čelika ili plastike. Metal je izdržljiv i bolji od plastike, ali puno skuplji i teži, što bi se trebalo uzeti u obzir pri kupnji ručnog modela. Ipak, podvodna noga bi trebala biti idealno čelična - to će vam omogućiti da radite ne samo shladno, ali i s toplim jelima (na primjer, kod kuhanja krumpira od juhe).

Za bolničkog djelatnika, materijal zdjele je mnogo važniji. I iako je staklo prilično krhko, a zamjena stakla nije jeftina, bolje mu je dati. Plastični spremnici nisu tako ekološki prihvatljivi, lako ogrebotani, obojeni su proizvodima i mogu se ispucati pri mljevenju čvrstih sastojaka.

Volumen posude

Ovaj je parametar važno pri kupnji stacionarne jedinice. Ovdje morate graditi apetite svoje obitelji i broj tekućih jela koje ćete pripremiti u miješalici. Na prodaji je moguće pronaći naočale od 0,3 do 2 litre. Ali imajte na umu da će korisni kapacitet uvijek biti manji od navedenog - oko 200-300 ml za velike zdjele i 50-100 za kompaktne.

Razina buke

Preglasni zvuk motora može donijeti znatnu nelagodu, pogotovo ako se vaša kuhinja kombinira s dnevnim boravkom. Maksimalna dopuštena razina buke kućanskih aparata je 70 dB, ali bolje je pronaći nešto tiho.

Kada kupujete uređaj, svakako pitajte prodavatelja u trgovini kako biste uključili odabrani model i slušajte je li zvuk radnog mehanizma prihvatljiv za vas.I obitelji s malom djecom i moraju tražiti tihe jedinice, gdje je motor zatvoren zvučno izoliranim brtvilima.

Sadržaj pakiranja

Jeftini modeli miješalica često se napunjuju samo s osnovnim brusilicama za noževe. Višenamjenski uređaji proizvođača čvrstih proizvoda mogu se pohvaliti bogatijim skupom privitaka. Svi oni značajno proširuju mogućnosti čak i najjednostavnijeg miješalica, ali istodobno povećavaju cijenu (jedva). Dakle ovdje ima smisla platiti, ali kupiti uređaj s maksimalnim brojem korisnih privitaka.

Proizvođači nude i druge dodatne uređaje zajedno s miješalicom - njihov glavni zadatak je olakšati rad s tehnikom.

Dodatni korisni elementi miješalice uključuju:

 • Držač ili zidni nosač za pohranu sabirnog mješača;
 • Mjerenje šalice za precizno doziranje dijelova;
 • Vakuumski sustav - za stacionarne modele.

Koji miješalica odabrati

Prije nego što odaberete mješalicu napravite popis svih jela koja se nalaze u vašem obiteljskom izborniku, kao i popis tehnologije koja je već dostupna u kuhinji, obavljajući slične zadatke.

1.Ako već imate mikser kod kuće, snažan električni mesni meso ili cijeli procesor hrane, ne morate kupiti dorogični višenamjenski uređaj s hrpom mamaca.

2. Za one koji vole koktele, smoothie, juhe, pire, krema za orašnju maticu i tekuće tijesto, prikladan je moćan stacionarni mješalac s velikom zdjelicom (1,5-2 litre) i obvezna samouslužna funkcija.

3. Za kuhanje dječje hrane, domaće majoneze, šiške mousses i sjeckanje kuhano povrće, bolje je odabrati potopljeni mješalica s kapacitetom od najmanje 600 W. Trebao bi imati udoban gumeni držak i metalnu nogu.

4. Kombinirani model će ugoditi domaćici, koja voli kuhati puno i različito, ali još nije stekla električnih kuhinja pomoćnika. Univerzalni mješalac zamijenit će većinu potrebnih aparata, iako je potrebno mnogo prostora na stolu.

5. Bežični uređaj će biti nezamjenjiv ako je utičnica daleko od radne površine ili često imate svjetlosne prekide.

Koliko je miješalica

1. Stacionarni miješalica na mehaničku kontrolu može se kupiti po cijeni od 700 do 50 tisuća rubalja, na elektroničkom - od 1500 do 70.000.

2.Podmornice se prodaju mnogo jeftinije. Njihov trošak varira između 300 i 20000 rubalja, ovisno o kapacitetu i slavi proizvođača.

3. Cijena bežičnih modela je nešto veća - od 1 do 24 tisuće.

4. Najskuplji će koštati kombinirani mješalica - za to morate dati ne manje od 7000 rubalja.

Pogledajte videozapis: Words at War: White Brigade / George Washington Carver / The New Sun (Travanj 2020).