Uzgajati krumpir za božićni usjev

Za mnoge biljne vrtlare, ponizni krumpir je epitom svega što je dobro za uzgoj vlastite: zabavni su za uzgoj, iznimno su svestrani u kuhinji i prilično su ukusni!

Srećom, sezona krumpira nije završena kada se ubire posljednje ljeto. Posadite sjeme krumpira u kasno ljeto i možete uživati ​​u bogatstvu zemljanih nuglica od kasne jeseni do Božića. Zamislite posluživanje vlastitog natječaja novog krumpira sa svečanim obrokom - kakav užitak!

Drugi kulture od žitarica

Krumpir zasađen u ljeto naziva se drugi krumpir. Sjemenke krumpira za drugu obradbu prodaju vrtne dobavljače i trgovci krumpirom u bilo koje doba od sredine do kraja ljeta. Sjeme je točno isto kao i one koje su prodane za sadnju proljetnih, samo su one zadržane u hladnjaku kako bi ih spriječile daljnji razvoj; oni su doslovno u suspendiranoj animaciji.

Možete spremiti svoje sjemenske krumpir za drugu obrezanost zadržavanjem nekih sjemena svojeg proljeća natrag. Držite ih na hladnom, svijetlom prozorčiću. Kontrolirajte izbojke periodično za lisne usne i posadite ih prije nego što počnu sušiti.

Ako mislite da biste mogli jednostavno prerađivati ​​neke od krumpira dobivenih od ljeta, bojim se da će se to samo susresti s razočaranjem. Krumpir će trebati razdoblje dormantnosti prije nego što se prođu u novu biljku, tako da u ovom slučaju stvarno trebate početi s originalnim krompirom.

Sadnja drugog usjeva krumpira

Krumpir drugog kulture traje oko tri mjeseca do zrelosti. Uzgajaju se na isti način kao i proljetni krumpir s dvije važne iznimke. Prvo, toplina kasnog ljeta znači da krumpir sjemenskih krumpira ne treba prethodno proklijati - oni su podvrgnuti rastu bez odgađanja. Drugo, trebat ćete uzeti u obzir rizik od mrazova kasnije u ciklusu uzgoja i poduzeti potrebne mjere predostrožnosti kako biste izbjegli oštećenja vaših biljaka.

Najjednostavniji način za uzgoj usjeva drugog usjeva je u kontejnerima. Mala posuda samo 30 cm (jedna noga) visoka i široka može držati jednu biljku krumpira, dok veći spremnici do veličine smeća može držati do četiri. Postavite sjeme na sloj kompostnog ili tlačnog zemljišta dubine oko 10 cm (4 inča) ili dublje ako je posuda osobito visoka. Pokrijte ga s još 10 cm (4 inča) komposta i zatim dodajte još komposta kako raste stabljika, dok se ne postigne gornja strana spremnika (5-10 cm).

Kontejnere dobro zalijevajte jer kompost može brzo isušiti, čak i na vlažnim vremenskim uvjetima. Nanesite povremenu hranu tekućeg gnojiva (domaća gnojiva su izvrsna za tu svrhu).

Ako želite uzgajati krumpir u zemlju, najprije razmotrite koliko je od vegetacijske sezone ostalo. Morate dopustiti dovoljno vremena prije nego što temperatura padne i rast usporava dolje.

Ako vam vrijeme dopušta da izraste svoje špule na tlu, odaberite toplo, sunčano mjesto kako biste osigurali najbrži rast i najbolje šanse za uspjeh. Postavite krumpir sjemena na 30 cm (12 inča) duž dna rovova koji su razmaknuti najmanje 60 cm (24 in). Zatim pokrijte ih nakon sto prođe dosegne visinu od oko 20 cm (8 inča), počnite uzemljavati crtanjem tla oko stabljika kako bi stvorili grebene. To stvara više "prostora" za rastuće špule koje rastu (kontejneri krumpir se nadovezuju dok rastu iz istog razloga).

Zaštita krumpira od hladnoće

Spremnici imaju očitu prednost prenosivosti, tako da kada hladna temperatura prijeti da je dovoljno lako premjestiti biljke u potpunosti ispod pokrova staklenika, polietilenskog tunela ili konzervatora. Također možete zaštititi biljke od svjetlosnih mrazova omatanjem posude u slojeve valovitog kartona ili omotača mjehurića.

Lješenje krumpira može se držati čvrsto s izolacijskim slojem runo, uklonjen tijekom dana kako bi se omogućilo maksimalno prodiranje sunčeve svjetlosti.

Sakupljanje i skladištenje drugog krumpira

Trenutak istine je kada lišće počinje žućkati i umrijeti natrag. U ovoj fazi odrežite lišće i stavite je na hrpu kompostiranja. Sada se pripremite da otkrijete svoje spuds - zaista radostan trenutak!

Posude izraste iz kontejnera mogu se potisnuti i komposti rastrgati kako bi se otkrilo gomolje. Ako ste ih uzgajali u tlu, koristite graničnu vilicu kako bi pažljivo kopali biljke, počevši od biljke, da ne bi slučajno izbacili tvrdoglavo gomolje.

Krumpir se odmah može uživati, ali ako želite da ih zadržite do Božića, ostavite špule netaknute u kontejnerima, zadržavajući kompost jedva vlažnim, a zatim ih obojite kad budete spremni. Ne biste trebali imati problema s zadržavanjem natrag za dodatnih mjesec dana ili dva uvjeta pod uvjetom ostati cool, ali bez smrzavanja.

Bez obzira na to odlučite li ostaviti krumpir na zemlji, ovisi koliko je hladna rana zima u vašem dijelu svijeta. U umjerenim područjima, malo više od jednog dodatni hrpa zemlje razasute iznad vrha redaka trebao bi biti dovoljan da bi osigurao dodatni sloj obrane od povremenih mrazova. Ako su zimi jake ili tlo je mokro i teška, onda ste sigurni podizanje svih krumpira da ih pakirate u kutije grubog pijeska čuvanog na mjestu bez mraza.

Ako ste mislili da je uzgoj krumpira jako zadovoljan, drugi krumpir kulture će se još više dokazati! Dajte svoje večere za blagdane domaće uzbuđenje i pokušajte ih sami.

Gledaj video: Words at War: White Brigade / George Washington Carver / The New Sun (Travanj 2020).