Dizajnerske tajne za topove

Fotografija / ilustracija: Heather Marlow

Kao profesionalni kontejner dizajner, imam nekoliko kupaca koji žele najveće i najbolje kontejnere na blok. Oni vole pažnju, a vole izvještavati da ljudi prestanu klečati i ponekad slikati. Znači, postoji veliki pritisak na mene da gurnem te kontejnere na vrh.

Kroz godine sam napravio nekoliko strategija za to. S ovim osnovama pod vašim pojasom, moći ćete dizajnirati vlastite velike, podebljane, kontejnere koji se prikazuju s blistavim komadima bujnih listova i zbunjujućim cvjetovima.

Izaberite svoj kontejner mudro

Unutarnji promjer posude: 27 inča
Fotografija / ilustracija: Todd Holloway

Veliki, eksplozivni zaslon zahtijeva veliki spremnik. Mora imati dovoljno volumena kako bi pronašao korijene vrhunske biljke. Zapanjujuća kombinacija može se održati unutar manjeg spremnika, ali zahtijeva stalno praćenje kako bi se osiguralo da spremnik dobiva dovoljno vode, gnojiva i obrezivanje.

Bez najzelenijih palca, posuda koja je premalena gotovo će uvijek razočarati. Najmanji broj spremnika mora sadržavati volumen tla od najmanje polovice veličine eventualnog volumena biljaka. Ovo je također važno vizualno.

Broj biljaka

1. Tropicanna® kanta (Canna inidca 'Phasion', USDA tvrdoćište 8-11)

2. "Clyfire" kolej(Solenostemon scutellarioides 'Skyfire', zona 11)

3. 'Sweetheart Purple' slatki krumpir (Ipomoea batatas 'Sweetheart Purple', zona 11)

4. 'Goldsturm' crnoprsten susan (Rudbeckia fulgida var. sullivantii 'Goldsturm', područja 4-9)

5. 'Zwartkop' eonij (aeonium 'Zwartkop', područja 9-11)

6. "Black Magic" slonove uši(Colocasia esculenta 'Black Magic', područja 8-11)

7. Lavovo uho (Leonotis leonurus, Zoni 10-11)

8. 'Green on Green' plektranthus (Plectranthus forsteri 'Green on Green', godišnje)

9. Callie® Orange calibrachoa(Calibrachoa "Callie Orange", godišnje)

Unutarnji promjer posude: 19 inča
Fotografija / ilustracija: Todd Holloway

Gotovo uvijek koristim pravilo trećine pri projektiranju kontejnera. Pravilo se temelji na estetski ugodnom sastavu koji se koristi u slikarstvu, fotografiji i dizajnu. Pravilo se može koristiti na jedan od dva načina, svaki suprotan od drugog. Počevši od kontejnera, zamišljajte cjelokupni izgled sadnje koje želite prema veličini vaše biljke. Spremnik mora zauzimati jednu trećinu ili dvije trećine eventualne ukupne visine spremnika i biljaka zajedno. I biljke moraju preuzeti preostale dvije trećine ili jednu trećinu sadnog materijala. Ako je, na primjer, vaš lonac visok visok 2 metra, eventualna visina vaših biljaka može biti visina 1 stopala (što bi vaš planter bio dvije trećine ukupne visine od 3 stopa) ili visina od 4 metra (što bi imalo vaš spremnik je jedna trećina ukupne visine od 6 stopa)

Broj biljaka

1. "Morning Light" miscanthus(Miscanthus sinensis 'Jutarnja svjetlost', zona 4-9)

2. "Goldsturm" crnoputa Susan (Rudbeckia fulgida var. sullivantii 'Goldsturm', područja 4-9)

3. 'Blackie' slatki krumpir (Ipomoea batatas 'Blackie', zona 11)

4. cigaru cvijet (Cuphea ignea, Zoni 10-11)

5. Zlatna puzavica Jenny (Lysimachia nummularia 'Aurea', zona 4-8)

6. Madness ™ Crvena petunija (Petunija Madness ™ crvena, godišnja)

7. Ljubičasto srce (Tradescantia pallida 'Purpurea', područja 8-11)

8. "Nagnite vrtlog" kole (Solenostemon scutellaroides 'Nagnite vrtlog', zona 11)

Kako podići bujnu posudu

Pile u biljkama

Unutarnji promjer posude: 30 inča
Fotografija / ilustracija: Todd Holloway

Volim složiti mnogo različitih biljaka u jedan spremnik za bujni, obilni izgled. Povremeno moram skidati neke siromašne izvođače tijekom cijele sezone, a lijepo je imati puno drugih favorita u miksu kako bi održao show. Ali postoji previše biljaka.

Umjesto popunjavanja cijele površine tla s biljkama kada ste stavili posudu, ostavite nekoliko centimetara između svake biljke. To će biljkama omogućiti bolju šansu za dobivanje dobar početak. Dodavanje novih biljaka u kontejner kasnije u sezoni ne čini se da radi za mene. Površina tla obično je puna korijena, što ga čini teškim za nove prilagodbe da se uspostave.

Broj biljaka

1. Jutarnja yucca (Yucca recurvifolia, Zoni 7-9)

2. "Hansel" rododendron (Rododendron 'Hansel', područja 5-9)

3. 'Ascot Rainbow' euphorbia(Euphorbia x martinii Ascot Rainbow, Zoni 7-10)

4. Patuljasta plava vlasulje (Festuca glauca cv, Zoni 4-8)

Nemojte štedjeti na vodi

Unutarnji promjer posude: 18 inča
Fotografija / ilustracija: Todd Holloway

Posuda punjena s puno biljaka zahtijeva mnogo pažnje. Voda je često najveće pitanje kasnije u sezoni, kada biljke postanu veće i zrele. Spremnik koji se u potpunosti osuši jednom ili više puta tijekom sezone može potrajati nekoliko tjedana da se oporavi i, u mnogim slučajevima, nikad ne može postići puni potencijal. Važnije od učestalosti navodnjavanja je koliko duboko vodite. Jedan od načina da temeljito zalijevate je da zadržite zalijev dok voda ne počne slobodno izlučivati ​​iz dna spremnika. Ako je tlo u spremniku izuzetno suho, voda, međutim, ima tendenciju istjecanja površine tla i dolje na unutarnjoj površini lonca.U tom se slučaju voda može izlučivati ​​iz lonca, ali tlo nije doista mokro, pa ćete morati paziti da temeljito vlažite tlo. Imajte na umu da svježe posađene kontejnere koriste mnogo manje vode nego kontejneri u vrhuncu ljeta. Zato prilagodite navike navodnjavanja kako biste nadoknadili povećanu toplinu i veličine postrojenja.

Postizanje posuda za pokazivanje nemoguće je koristiti samo vodu. Gnojidba je jednako važna kao zalijevanje, osobito u ograničenom korijenu prostora kontejnera. Jednom kada se gnojivo iskoristi, korijeni nemaju nigdje drugdje, za razliku od biljaka koje okružuju vrt. Najsposobnija metoda oplodnje jest uporaba granuliranog gnojiva s polaganim otpuštanjem. Pazite da pročitate upute na pakiranju kako biste izbjegli preveliku uporabu. Ako biljke trebaju poticaj tijekom sezone, možete primijeniti odgovarajuće tekuće gnojivo. Često je potrebno dodati nekoliko primjena tekućeg gnojiva, posebno u čvrsto posađenim posudama. Imate samo jednu sezonu da biste dobili sve što možete izaći iz vaših plantažera, stoga ga smiri!

Broj biljaka

1. "bujanski glavni" phormij(Phormium "Siva glava", područja 8-11)

2. Croton (Codiaeum cv. Zona 11)

3. 'Obsidian' Heuchera(Heuchera 'Obsidian', zona 5-8)

4. "bijes" hrizantema(hrizantema 'Rage', godišnje)

5. Zlatni puzav Jenny (Lysimachia nummularia 'Aurea', zona 4-8)

Gledaj video: Words at War: They Shall Inherit the Earth / War Tide / Condition Red (Ožujak 2020).