Što TV kupiti za dom: odaberite najbolju opciju

Moderno tržište televizije zastupa veliki broj marki i modela. A odabir pravog na temelju metode "slično / ne voli" jednostavno je nemoguće. Predlažemo detaljno proučavanje glavnih parametara TV odabira.

Koji TV je najbolje kupiti: LCD, plazma, LED ili LCD

Moderni televizori podijeljeni su u dvije vrste: plazma i tekući kristal. Potonji se pak razlikuju po vrsti osvjetljenja i podijeljeni su na LED i LCD CCFL. Obje se mogu boriti u segmentu visokokvalitetnih televizora, ali je teško pronaći jeftinu plazmu. Predlažemo da vagate sve prednosti i nedostatke i utvrdite koji je TV pravo za vas.

LCD TV: LED ili LCD?

Kako LCD TV radi: kristalna vodljiva tekućina pod pritiskom počinje se mijenjati pod utjecajem električne struje. Ova tekućina treba biti istaknuta kako bismo mogli vidjeti sliku. Usput je način rada LCD zaslona s pozadinskim osvjetljenjem podijeljen na:

 • LCD CCFL - zaslon s tekućim kristalima s pozadinskim osvjetljenjem CCFL (hladne katodne fluorescentne svjetiljke - fluorescentne svjetiljke s hladnom katodom).
 • LED (svjetlosna dioda) - dioda osvjetljenje: poluvodički uređaj koji stvara sjaj kada struja prolazi kroz njega.

Objasnite: LCD i LCD su sinonimi, odnosno engleski i ruski kratice. LED je isti LCD, ali s drugačijom vrstom pozadinskog osvjetljenja. Dakle, imamo LCD CCFL (označen kao LCD TV) i LCD LED (koji se jednostavno naziva LED TV).

Koja je njihova razlika?

 • LED TV ima najbolju kvalitetu slike, zahvaljujući dizajniranju pozadinskog osvjetljenja. Na LCD zaslonu, jedna lampica označava cijeli zaslon. LED televizori imaju veliki broj LED dioda. Stoga je moguće stvoriti lokalno zatamnjenje zaslona na jednom dijelu zaslona i jačati osvjetljenje s druge strane. To dodaje veliki plus kontrasta i prikazivanja boja.
 • TV s LED pozadinskim osvjetljenjem znatno smanjuje potrošnju energije. Prema istraživanju, korištenje takvog pozadinskog osvjetljenja omogućuje uštedu do 40% struje potrebne za korištenje TV-a.
 • LED televizori ne koriste živu. Ovo je odličan plus za zaštitu okoliša i sigurnost odlaganja.
 • U LED pozadinskom osvjetljenju moguće je koristiti diode različitih boja (crvena, zelena, plava) za poboljšanje reprodukcije boja.
 • Neki LCD televizori pobjeđuju ispred proračunske LED diode, u kojima je neusklađenost boje moguće zbog složenog sustava kontrole dioda.Stoga, jednostavni LCD televizori isključuju nestanak pojedinosti o slici.
 • LED televizori se ne mogu razlikovati od jednostavnih LCD zaslona, ​​ako se diode nalaze na tehnologiji Edge (oko perimetra zaslona). U ovom slučaju, lokalno zamračenje, koje je gore spomenuto - nemoguće je.
 • Izravna tehnologija daje jednoliki raspored dioda, jer takvi televizori imaju koristi od jednostavnih LCD zaslona.

Zato je bolje odabrati LED TV. Ali budite sigurni da obratite pozornost na tehnologiju rasvjete, inače ćete nadoknaditi za to, ali se razlikuju od LCD CCFL TV neće biti gotovo!

LCD ili plazma?

Što je LCD zaslon TV-a - shvatili smo, sada ostaje da se bavi plazma. Dakle, tehnologija plazma ploča temelji se na matrici ispunjenom plinom (xenon ili neon). Elektrode dobivaju napon, ioniziraju plin. Kao rezultat toga, nastaje plazma, gdje se uzrokuje UV zračenje zbog visokofrekventnog pražnjenja. Osvjetljava tvar.

Glavne razlike između plazme i LCD-a:

 • Plazma ima kraće vrijeme ažuriranja zaslona. Imajte na umu da je u najnovijim modelima LCD televizora vrijeme odziva svedeno na neprimjetan, ali ovdje plazma i dalje vodi.
 • Plazma televizori imaju veći kut gledanja. I sama tehnologija plazma ploče igra ulogu.
 • Plazma ima tendenciju spaljivanja zaslona. Naravno, za to morate pokušati, jer je dizajniran za 30-40 tisuća sati korištenja (LCD - 80 tisuća sati), a ovo je oko 9 godina za 8 sati dnevno. S umjerenim gledanjem - dovoljno 20 godina, što je prihvatljivo za kućnu upotrebu.
 • Što se tiče potrošnje energije i rasipanja topline, LCD tehnologija pobjeđuje. Pomaže se pasivnim sustavom hlađenja.
 • Kontrastna slika. Teško je reći što je bolje i što je gore. Obožavatelji kontrasta će poput plazme, a oni koji vole sliku nježniju - cijenit će LCD.

Tekući kristal ili plazma - izabrati vas. Ostaje samo usporediti plazmu s LED tehnologijom.

Glavne razlike između plazme i LED televizora:

 • LED TV je pouzdaniji i može trajati duže od plazme.
 • LED televizori su praktičniji od plazma u odnosu na potrošnju energije.
 • Plazma TV obično ima bolju razlučivost.

Ne tako davno, plazma TV se smatra luksuznim, sada je postala vrlo pristupačna, LED tehnologija također traži dostupnost.

Koji je 3D TV bolje aktivan ili pasivan?

Prijeđimo se na odabir televizora s podrškom za 3D tehnologiju. 3D-TV nam daje "trodimenzionalnu" sliku i priliku da se nađemo u središtu događaja koji se pojavljuju na TV zaslonu. Zašto je "trodimenzionalni" u navodnicima? Činjenica je da u modernim kućnim TV-ima nema punopravnog 3D, pa se samo zove stereo slika. Osoba izgleda s dvije oči i vidi jednu sliku.

Za smanjenje dviju slika koje svako oka vidi pojedinačno, stereo analizator odgovara. Tu dolaze 3D naočale kako biste dobili 3D sliku. Kao rezultat toga, svako oko vidi svoju sliku, dakle učinak prisutnosti. Zato je naziv "3D" samo konvencija. U velikoj mjeri, čak iu kinima, trodimenzionalna tehnologija slabo je razvijena, o čemu možemo govoriti o televizorima. Ipak, postoje kvalitativni modeli.


3D TV

Aktivna tehnologija: prednosti i nedostaci

Pogledajmo što je aktivan 3D. Također se naziva "zatvarač". Naziv dolazi od bit metode: koriste se aktivne naočale s vratima i vlastita snaga.Ova metoda temelji se na inertnosti oka, dok se slika naizmjenično prikazuje za lijeve i desne oči. Kapci su inherentno prozirni tekući kristalni prikazi.


3D aktivne naočale tvrtke Sony

Prednosti aktivnog 3D:

 • Visoka kvaliteta slike;
 • Maksimalna razlučivost za svako oči (1080p).

Nedostaci aktivnog 3D:

 • Teški očni zamor. Nije preporučljivo za osobe s problemima vida. Ako polako i rijetko pogledate 3D sadržaj, vjerojatno neće biti nikakvih problema.
 • Visoka cijena. Čaše su vrlo skupi (do 3 ili više tisuća rubalja). Osim toga, aktivna metoda 3D reprodukcije zahtijeva posebne dodatne uređaje za reprodukciju (Blu-ray 3D player ili BD3D ISO playeri). Moguće je igrati bez ovih uređaja, a zatim upotrijebiti 3D mogućnosti maksimalno - to ne funkcionira. U jednoj riječi - želite aktivno 3D - morate potrošiti ne samo na TV-u!
 • Gubitak svjetline (veći od pasivnog 3D) i vjerojatnost smetnji kada je slika bifurkirana.

Vjeruje se da je aktivna metoda najsloženija i progresivna. Ali sada se proizvođači suočavaju s izazovom nadogradnje 3D zatvarača.Visoka kvaliteta slike ide na štetu vizije.

Pasivni 3D: pro i kontra

Ukratko objasnite suštinu metode. Pasivni 3D naziva se i polarizacija. Temelji se na djelovanju polarizacije: slika se istovremeno prikazuje na zaslonu za oba oka. Zbog toga razlučivost slike padne za pola. Ova metoda je postala vrlo raširena i uglavnom se koristi u proračunskim televizijama. To ima svoju osobitost: kvalitetni 3D je teško dobiti čak i sa skupom opremom, ali ovdje - znate što plaćate. I ne toliko.


Pasivni 3D naočale

+ Prednosti pasivnog 3D:

 • Oči se ne umiru puno više od naočala s LCD zaslonom. Nakon gledanja filma, ne želite se trčati na ulicu ili oprati oči.
 • Jednostavnost dizajna. Oni ne zahtijevaju struju i dodatne uređaje.
 • Niska cijena. Osim toga - nema potrebe za kupnjom dodatnog igrača, dovoljna je jednostavna TV s pasivnim 3D.
 • Prilično podnošljiva slika u odnosu na svjetlinu slike.
 • Nema treptaja na vratima.

- Nedostaci polarizacijske metode:

 • Rješenje je pola. 1920x540 za okomite i 960x1080 za horizontalne stereoparade.

Neki proizvođači kombiniraju metar i polarizaciju 3D reprodukcije. Sažmite rezultate o odabiru 3D tehnologije pri kupnji televizora.

Preporuke prije kupnje 3D TV-a

Da bi se utvrdilo koja će vam 3D metoda prikaza osobno odgovarati, gore navedeni podaci služe samo kao podrška za odabir. Prije kupnje dajemo kratke preporuke:

 • Dođite u trgovinu, odaberite svoj omiljeni TV s aktivnim 3D, pogledajte neki video. Ako vam se oči brzo umore - trebate pasivni 3D.
 • Obratite pažnju na tablicu dijagonala televizora. Aktivni 3D bit će relevantan, uz punu sliku od 720-1080p. Ako udaljenost ne dopušta puno razmatranje 3D - nema smisla kupiti takav TV. Vrijedi paziti na pasivnu opciju.
Veličina dijagonale 3D televizora (inča)Optimalna udaljenost gledanja 720p (m)Optimalna udaljenost gledanja 1080 (m)Minimalna moguća udaljenost gledanja kod kutova gledanja od 70 ° (m)
422,461,680,66
502,921,980,81
553,232,180,89
603,512,390,97
653,812,571,04
 • Pasivni 3D prikladniji je za jeftine televizore. Ako cijena za vas nije od najveće važnosti, a vi nastojate postići najbolju kvalitetu slike - uz aktivnu.
 • Bodovi za aktivni 3D skoro su 6 (!) Puta skuplji. Ako je broj gledatelja mali - možete izrezati. A kad TV želi vidjeti istodobno cijelu obitelj ili prijatelje - vrijedi razmišljati.

Nije preporučljivo odabrati TV s velikim naglaskom na 3D. Kvalitetni 3D sadržaj prilično je mali. Tehnologija 3D na televizoru još uvijek je vrlo slabo razvijena. Prije svega - obratite pozornost na udobnost vaših očiju.

Smart TV: koliko je to korisno i je li uopće potrebno

Glavna svrha Smart TV platforme je:

 • Korištenje posebnih aplikacija i internetskih stranica na kojima se pohranjuju filmovi i glazba;
 • Kombinirajte sve uređaje u jednu mrežu i prikazujte sve datoteke s tih uređaja na TV zaslonu;
 • Pristup društvenim mrežama (uglavnom Skype) bez prekida gledanja televizijskih programa;
 • Internet surfanje;
 • Korištenje aplikacija koje proširuju mogućnosti TV-a.

Počnimo s dobrim, s prednostima. U modelima od 2013. nadalje, pojavila se podrška za veze tipkovnice i miša. HDMI vam omogućuje uporabu televizora kao monitora visoke razlučivosti. Pojavile su se nekoliko USB priključaka za povezivanje uređaja.Mnogi korisnici korisnici mogu pronaći korisne programe i koristiti Skype i druge programe.

Evo primjera s LG 3D Smart TV:

Suprotna strana kovanice je varanje cijene koja se ne može uvijek riješiti: "pametna TV" postala je temelj funkcionalnosti gotovo svih visokokvalitetnih modernih televizora. Čak i nedostaci aplikacija guraju se u pozadinu kad govorimo o praktičnosti kontrole: prstom iz daljinskog upravljača. Počeo se pojavljivati ​​specijalizirani kontrolori, osobito tvrtke Sony i LG:


Upravljačka ploča tvrtke Sony


Proizvođači aktivno pokušavaju riješiti problem neugodnog upravljanja Smart TV-om

Nedostatak Smart TV-a od nekih proizvođača je "sjenčanje" korisnika u svrhu oglašavanja. Jedan od takvih primjera je "pametna TV" tvrtke LG, koja šalje podatke na mjesto datoteka snimljenih na vanjskim uređajima. Promjena kanala također se prati. Postoji mogućnost onemogućavanja takvog "sjenčanja", ali u stvarnosti to ne funkcionira. Općenito, pri odabiru televizora to je nekritično, ali oni koji su ozbiljno zabrinuti zbog anonimnosti, nisu osobito ugodni, kao i nepotrebno oglašavanje.

Ukratko, Smart TV je u većini slučajeva jednostavan dodatak, koji se ne uzima u obzir pri odabiru televizora. Možete preuzeti nekoliko besplatnih aplikacija i zaustaviti se na tome. Ali ćemo uzeti u obzir da se razvija, aplikacije se poboljšavaju, postoji mogućnost povezivanja različitih kontrolera, surfanje na Internetu postaje sve realnije. Možda će u budućnosti biti korisnije.

Odaberite marku: važno je

Brand TV je prva stvar koju kupac obraća pozornost, stoga smo uređeni. Ipak, nemojte se objesiti na marku. Približna ocjena pokazuje da Samsung jamči prvo mjesto i moramo ga dati. Slijedi Sony, Panasonic, LG, Toshiba, Philips. No, ovi podaci znače uspješnost poslovanja tvrtke na ruskom tržištu. U svakom od tih konkurenata može se naći pristojan TV.

Mitovi o robnim markama

Dva najčešća mitova su:

 • Mit # 1: Tvrtka se specijalizirala za određenu opremu. Na primjer, Samsung ima gotovo svu potrebnu opremu u svakodnevnom životu: od pametnih telefona, tableta i računala do hladnjaka i usisavača. A to ne znači da će kvaliteta određenog proizvoda ove tvrtke biti gora. Sve ovisi o specifičnom modelu i njegovim karakteristikama.
 • Mit broj 2: skupo znači dobro.Pogledajte bliže druge modele, pročitajte recenzije, usporedite značajke. Možete zatvoriti oči i kupiti Sony s punim nizom naprednih značajki, a možete pronaći sličan model po nižoj cijeni. Pazite na zalihe i stvarne vrijednosti.

Najviše univerzalni brand je Samsung, koji je prilično dobro uhvaćen na ruskom tržištu. Uslužna je mreža razvijena, tvrtka nudi televizore raznih cjenovnih kategorija za gotovo sve populacijske skupine. Panasonic, LG, Philips, Toshiba nastoje održati korak s uobličenim Samsungom i nude izvrsne mogućnosti. Ako govorimo o proračunskim televizijama, naime Sharp, JVC, Horizon, Ruby, Supra i drugi - najvjerojatnije nećete dobiti najvišu kvalitetu i skup mnogih korisnih funkcija, ali kvaliteta slike - načelno je zadovoljena. Ovaj TV se može staviti u kuhinju.

Prilikom odabira TV marke obratite pozornost na dostupnost servisnih centara. Naposljetku, u slučaju bilo kakvog kvarova tijekom jamstvenog servisa, odlazite u trgovinu gdje ste kupili robu, tamo ćete ga poslati u servisni centar. A ako u vašem gradu nema jednog, to će dugo trebati čekati. U tom smislu, Sony televizori su inferiorni, mreža servisnih centara ove tvrtke slabo je razvijena. Međutim, Sony se smatra kvalitetnim brojem br. 1, a slučajevi kvarova vrlo su rijetki.

Zaključak: Prije svega, uvijek obratite pažnju na kvalitetu slike i funkcionalnost određenog modela. Čak i eminentne tvrtke mogu pogriješiti. Odanost brandu oblikovana je upotrebom tehnologije, a ne putem trikova za oglašavanje!

Proučavajući osnovne parametre suvremenih televizora, vrijeme je da napravite izbor. Estesstvenno, glavni faktor ovdje je proračun. Odabir segmenta cijene usporedite svoje omiljene televizore. Koji je TV bolji za kupnju - najbolja opcija za kupnju je LED TV. Nemojte se usredotočiti na Smart-funkcije, ako niste sigurni trebaju li vam oni.

Prilikom odabira 3D - u većini slučajeva to je više isplativo kupiti TV sa pasivnom 3D tehnologijom: nećete vidjeti puno 3D, a jednom tjedno cijela obitelj će se okupiti - polarizacijske naočale su dovoljne. Marka ne igra ključnu ulogu. Pogledajte glavne ponude trgovina, promocije i najvažnije tehničke karakteristike. I na temelju stečenog znanja - sigurno odlazite u trgovinu i odaberite onu TV koja izgleda ugodno!

Pogledajte videozapis: Psiholoska kontrola - STATE OF MIND (Travanj 2020).