Kako odabrati navigator za automobil

Karte i kompasovi ostaju u prošlosti i daju put modernim sredstvima plovidbe. Pouzdan navigator koji nije u zabludi i ne umori je navigator. Važno je pravovremeno ažurirati softver i pratiti naplatu uređaja.

Najbolji proizvođači navigatora - koji su čvrsti za odabir

Rusko tržište steklo je popularnost među proizvođačima iz Europe, Amerike, Azije i Rusije.

Preporučujemo da obratite pažnju na navigatore zaštitnih znakova, koji su u najvećoj potražnji:

 • Navitel;
 • Digma;
 • Dunobil;
 • Prology;
 • LEXAND;
 • Garmin.

U ocjeni najboljih GPS navigatora za automobil i u članku najbolji turistički navigatori za recenzije kupaca mogu se upoznati sa značajkama i karakteristikama najpopularnijih modela.

Načelo rada i navigator uređaja

Glavne komponente koje osiguravaju rad uređaja:

1. Kompleks mikrocirkulacija, uključujući procesor;

2. Antena;

3. Zaslon;

4. napajanje;

5. Operativna memorija;

6. memoriju BIOS-a;

7. Flash memorija;

8. Softver.

Navigator prima signale koje prenose GPS sateliti koji kruže oko Zemljine srednje orbite i izračunavaju njihov položaj u prostoru.

Ukupno, navigacijski sustav uključuje 24 satelita. Za određivanje dvodimenzionalnog mjesta, uzimajući u obzir koordinate zemljopisne širine i dužine, uređaj mora obraditi signale s najmanje tri satelita.

Svaki primljeni radio signal sadrži informacije o položaju satelita u orbiti i trenutno vrijeme. Ako usporedimo vrijeme primanja signala i vrijeme slanja, navigator određuje udaljenost od izvora.

Nakon što je obrađivao podatke s nekoliko satelita, nalazi se točka sjecišta koordinata, koja je njezina lokacija. U sjećanju na uređaju učitava se karta na kojoj se nalazi ta točka, što vizualno prikazuje lokaciju objekta u odnosu na okolni teren.

Vrste navigatora

Car Navigator

Navigator automobila pomoći će da stavi rutu do krajnje točke s rasporedom putnih točaka, s tim da je udobno kretati se na nepoznatom terenu, to je neophodno za putovanja na velike udaljenosti.

Uređaj se može instalirati i ukloniti. Konkretni modeli automobila imaju ugrađene navigatore, koji pokreću ugrađena mreža.

Autonomni uređaji izrađeni su u obliku tableta, za njihovo pričvršćivanje ili na posebne zagrade. Za napajanje se može koristiti dodatak za upaljač za cigarete, neki modeli rade od ugrađene baterije.

Navigatori dolaze s različitim hardverskim mogućnostima i instaliranim operativnim sustavima (Windows CE i Android).

Glavne značajke uređaja:

1. Identifikacija lokacije na karti, uzimajući u obzir smjer putovanja i brzinu;

2. Potražite potrebnu adresu u bazi podataka;

3. Odabir optimalnog puta;

4. Grafički prikaz rute;

5. Interaktivna pomoć tijekom vožnje;

6. Zvučna pratnja.

prednosti:

 • Anti-reflektirajuća prevlaka na zaslonu raspršuje incidentno svjetlo - slika na zaslonu je vidljiva čak i pod izravnim sunčevim svjetlom;
 • Optimalna selekcija dijagonalnog zaslona - uređaj ne ometa pregled, ali omogućuje pregled pojedinosti rute na karti dok nastavlja kretanje;
 • Većina proizvođača omogućuje pristup ažuriranjima elektroničke kartice za određeno vrijeme ili za cijelo razdoblje rada uređaja;
 • Visoka antena omogućuje visoku kvalitetu komunikacije;
 • Većina modela opremljena je modulima s internetskom vezom, koji vam omogućuje da u stvarnom vremenu dobijete informacije o zastojima u prometu.

nedostaci:

 • Ograničene funkcije;
 • Moguće poteškoće vezane uz stjecanje ili ažuriranje karata udaljenih ruskih regija i udaljenih mjesta;
 • "Snap" do automobila.

Turistički navigator

Većina pametnih telefona ima GPS podršku, pa se postavlja pitanje o potrebi turističkog navigatora. No, korištenje smartphone kao navigator se može smatrati samo za odlazak na piknik ili svjetlo ožujka oko vrtu, kao iu teškim uvjetima pozicioniranja točnost teži nuli.

Prepreka za primanje signala nije samo duboki hridi i gusti šikari, već i vremenski uvjeti: jaki snijeg ili kiša, niski oblaci.

Dakle, planinari, berači gljiva, lovci i ribari koji otkrivaju nova mjesta trebaju turistički navigator. Njegova kontrola može biti tipka ili dodir.

To su gumbi modeli koji su dizajnirani za uporabu u ekstremnim uvjetima - oni se ne boje mraza,Možete zatražiti naredbe bez uklanjanja rukavica i rukavica. Glavna prednost tih uređaja je njihova operativnost čak i ako je zaslon oštećen.

Mnogi modeli omogućuju Vam prikupljanje važnih za turističku statistiku:

1. Maksimalna i prosječna brzina staze;

2. Vrijeme provedeno na ruti;

3. točke zaustavljanja;

4. Putovanje i ostatak puta do odredišta.

Turistički navigatori podijeljeni su u tri glavne skupine:

1. Jednostavni modeli bez utovara karata. Nakon unosa koordinata odredišta, uređaj označava put sa strelicom. Kada se vraćate, dati obrnutu projekciju rute;

2. Modeli s učitanim kartama i mogućnost njihova dodavanja, ali u ograničenom broju;

3. Uređaji s utorima za memorijske kartice koji se mijenjaju ako je potrebno. Može se koristiti za karte automobila.

prednosti:

 • Dugi radni vijek, koji može biti duži od 24 sata (za napajanje se koristi skup izmjenjivih baterija i / ili velike baterije);
 • Visoka kvaliteta prijema signala bez obzira na visinu i vremenske uvjete;
 • Većina modela ima povećanu zaštitu od mehaničkih oštećenja, vlage, prašine i hladnoće.

nedostaci:

 • Nemogućnost mijenjanja programa (program se može promijeniti samo uz pomoć hakiranja);
 • Većina modela ima mali zaslon (2,2-3 inča);
 • Beznačajan broj funkcija (osim za navigaciju).

Mogućnosti odabira navigatora

softver

1. Navitel

Softver ruskih programera. Ovo je jedan od najčešćih programa instaliranih od proizvođača. Radi na 9 operacijskih sustava, podržava desetke jezika. To je detaljna razrada desetaka tisuća gradova i naselja u Rusiji.

2. Autosatelita

Soft od ruskih proizvođača, čije karte također imaju poboljšane detalje. Podržava besplatnu Yandex uslugu.

2. GARMIN

Softver se instalira samo u navigacije tvrtke istog naziva. Značajka univerzalnih karata Garmin - crtajući ne samo asfaltne ceste, nego i pločnike, stepenice, prašine i proplode, kroz koje ne samo da možete voziti automobil, nego i hodati.

4. IGO

Značajka softvera - slika realističnih trodimenzionalnih zgrada. Izračunato za uporabu u megacities i europskim zemljama, za ruski outback program nije prilagođen.

Vrste kartica

Grafika karata može biti raster i vektor. Raster grafika su visoko kvalitetne ankete sa satelita, instalirane na turističkim navigatorima, pokazuju olakšanje terena.

Vektorske karte ukazuju na točke koje će biti od interesa za vozače - zgrade, refuellings, hoteli. Postoji numeriranje kuća i imena ulica.

Vrsta satelitskog sustava

Većina navigacijskih uređaja podržava samo GPS signale. Sposobnost podrške signalima dvaju satelitskih sustava (GPS i GLONASS) povećava trošak navigatora, ali povećava pouzdanost prijema podataka i poboljšava točnost određivanja koordinata.

multipathing

Broj satelita s kojih navigator može uhvatiti signal istodobno povećava učinkovitost uređaja. Što više kanala, više satelitskih podataka bit će zaprimljeno i obrađeno. Većina modela ima 8-12 kanala, postoje uređaji sa 20 kanala.

procesor

Procesor (GPS čipset) obrađuje primljeni signal i osigurava operativnost aplikacija.

Pri odabiru brzine procesora važno je - što je veći broj, "brži" navigator - signali se brzo obrađuju, programi se učitavaju i pokreću.Treba imati na umu da brzinu sustava utječe količina memorije.

Performanse navigacijskog sustava osiguravaju procesor s frekvencijom od 500 MHz, ali za brži rad aplikacije, uključujući video, potrebno je više procesora s frekvencijom od najmanje 1000 MHz.

Operacijski sustav

Operacijski sustavi koji se koriste u navigatorima su Windows CE i Android. Uređaji koji se izvode na Android OS-u više su "pametni", programeri softvera prvenstveno stvaraju ažuriranja za ovaj operacijski sustav.

Proizvodi na Windows CE "podtormazhivaet" mogu se pojaviti kartice ažuriranja s kašnjenjem. No, dok tržište nudi većinu modela na WinCE, oni se razlikuju po nižoj cijeni.

prikaz

Uređaji s dijagonalom od 5-7 inča prikladniji su za čitanje informacija. Razlučivost zaslona ovisi o kvaliteti slike - što je veći indeks, to je veća kvaliteta. Rezolucija 800x480 za 5-inčni zaslon i razlučivost od 1024x600 za 7-inčni - pružit će dobru sliku.

Dodatne značajke

Dodatne značajke čine navigatorom praktičnijom i funkcionalnijim, ali bez njih odabrani uređaj će obavljati svoje izravne dužnosti.

Internet

Omogućuje ažuriranje podataka o operacijskom sustavu i kartografiji bez povezivanja s računalom. Pomoću interneta možete pratiti prave informacije o prometnim gužvama, odabrati najbolju rutu i uštedjeti vrijeme.

Internetski preglednik može se povezati s mrežom ako postoji GSM modul (potreban vam je SIM kartica) ili pomoću bežičnog Wi-Fi modula.

FM odašiljač

Ako je dostupan, navigator se također može koristiti kao sredstvo komunikacije. Ako je uređaj opremljen Bluetoothom i podržava funkciju poziva, svoj audio sustav možete povezati putem radija, što će omogućiti upućivanje i primanje poziva bez ometanja s ceste.

Bluetooth

Modul koji omogućuje povezivanje navigatora s računalom i telefonom. Usklađivanje s telefonom omogućit će vam da se uključite i saznate informacije o zastojima u prometu.

snimanje video

Neki modeli kombiniraju funkcije navigatora i DVR-a.

1. Proračunski modeli imaju, u pravilu, 1 MP fotoaparat.

2. Skupe uređaji opremljeni su fotoaparatima od 2 i 3 MP.

Važna karakteristika je i komprimirani kodek video datoteka. Poželjni uređaji koji podržavaju format H.264 ili MPEG4.

Radarski detektor

Uređaji s ugrađenim radarskim detektorom daju informacije vozaču o svakom radaru na ruti.

Koji preglednik odabrati

1. Za plovidbu na području Rusije navigatori s kartama Navitel su prikladni - oni su široko rasprostranjeni, detaljni i često ažurirani. Osim toga, oni dolaze s plaćenom dozvolom za većinu uređaja;

2. Ako u vozačevim planovima postoji euro, tada će najbolji izbor biti navigator s IGO kartografijom. Karte ovog sustava su dobro razvijene i detaljne. S njima će Europa izgledati kao dom;

3. Kartografija Garmin - idealno rješenje za one koji planiraju koristiti navigatora u Rusiji i Europi. Podržava samo uređaje s istim imenom;

4. GPS navigator s softverom Autosputnik - najbolji izbor za vozače kamiona, oni su vrlo prikladni kada se kreću od točke do točke, razlikuju se informativno.

5. Za taksista koji mora proći vrijeme čekanja za kupca, preferira se zaustavljanje odabira na navigatoru s operativnim sustavom Android koji podržava veliki broj aplikacija;

6. Kupnja turističkog navigatora za planinarenje, ribolov ili lov, morate obratiti pažnju na zaštitu uređaja od oštećenja, vlage, kapaciteta baterije i mogućnosti korištenja baterija.

Koliko je navigator

1.Pomagala za navigaciju za automobil, ovisno o marki, karakteristikama i dodatnim funkcijama, koštat će od 1,2 tisuće rubalja. do 32 tisuće rubalja. Maksimalna cijena za američke navigatore Garmin. Uređaj s dobrim karakteristikama može se kupiti za 5-7 tisuća rubalja.

2. Navigator, koji obavlja funkcije DVR-a, košta 6 do 19 tisuća rubalja;

3. Uređaj koji može dodatno obavljati funkcije radara može se kupiti za 7-10 tisuća rubalja;

4. Navigator 3 u 1 (s radarom i DVR) košta od 10 do 28 tisuća rubalja.

5. Cijene turističkih navigatora "ugriz". Na jednostavnim modelima cijena je od 8 tisuća rubalja. Uređaji s naprednom funkcijom navigacije koštaju 18 do 24 tisuće rubalja.

Гледайте видеоклипа: Топ 10 най-здрави коли втора ръка (Ožujak 2020).