Prehrana agara

Dobivene od različitih vrsta algi, agar se često koristi kao sredstvo za zgušnjavanje u hrani zbog svoje konzistentnosti u obliku gela. Budući da je agar u cijelosti biljna tvari, ljudi koji slijede vegansku prehranu mogu uživati ​​u agaru kao zamjeni za želatinu u receptima. Agar dobro radi kao zgušnjivač juhe i u želuci.

Sadržaj kalorija

Agar je prilično niskokalorična hrana. Američka služba za poljoprivredu (USDA) Nacionalna baza podataka o hranjivim tvarima izvještava da 1 žlica ili 7 grama sušenog agara pruža oko 21 kalorije. Ovo je dobra vijest ako tražite veganski biljni zasadni agent, ali želite izbjeći dodavanje dodatnih kalorija vašem receptu. Ostali sastojci ponekad koriste kao zgušnjivači - kao što su kukuruzni škrob, krumpirov škrob i brašno - sadrže više kalorija nego agar.

Proteina, ugljikohidrata i masnoća

Agar sadrži malu količinu proteina i ugljikohidrata, ali bez masnoće. Jedna žlicica sušenog agara pruža nešto više od 5 grama ugljikohidrata - uključujući oko 0,5 grama vlakana - i manje od 1 grama proteina, prema USDA.

Vitamini i minerali

Osušeni agar daje malu količinu esencijalnih vitamina i minerala - uključujući kalcij, željezo, cink, kalij, magnezij i folat. Dok agar nije izuzetno bogat izvor bilo kojeg od tih mircronutrients, uzimajući malo ovdje i tamo vam pomoći u susret svakodnevnim prehrambene potrebe.

Agar vs. želatina

Agar i želatina koriste se kao sredstva za zgušnjavanje hrane, ali ta dva zgušnjivača različito su nutritivno. Za razliku od biljnih agara dobivenih od algi, želatina dolazi od kolagena životinja - kao što su perad, riba, svinje i goveda. Želatina u prahu sadrži 23 kalorija po žlici, koja je slična 21 kalorije u sušenom agaru. Dok agar nije hranjiv-gusta, pruža više vitamina i minerala nego želatina. Međutim, za razliku od niskog proteinskog agara, 1 žlica želatinskog praha daje 6 grama dijetalnih proteina.

Gledaj video: GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij na sejmu AGRA 2015 (Ožujak 2020).