Kako utvrditi očinstvo za dječju podršku

Zakoni koji određuju očinstvo mogu se razlikovati od države i mogu se razlikovati ovisno o tome jesu li roditelji vjenčani jedni drugima ili ne. Budući da očinstvo igra ključnu ulogu u odlučivanju o obvezama pružanja pomoći za djecu, važno je razumjeti čimbenike koji sudovi razmotre pri utvrđivanju očinstva. Evo pregleda kako se može utvrditi očinstvo.

Kako sudovi utvrdjuju očinstvo za oženjene roditelje

Neke države pretpostavljaju da muž mora biti otac ako je u braku s majkom u vrijeme začeća / rođenja.

Do sada su neke države pretpostavke o očinstvu koje neće ni razmotriti rezultate ispitivanja krvi. Određene države imaju pismeni kod koji samo pretpostavlja očinstvo ako supružnici žive zajedno u vrijeme začeća. Ovisno o tome gdje živite, oženjeni muškarac može osporiti očinstvo djeteta rođene od njegove supruge. U takvim će slučajevima sud utvrditi na temelju:

 • Ispitivanja krvi: Neke države zahtijevaju da se krvni testovi završi unutar određenog vremenskog razdoblja (tj. Dvije godine nakon rođenja djeteta). Nakon tog vremena, sud neće prihvatiti krvni test, pretpostavljajući da otac priznaje dijete kao svoje, a dijete je prihvatilo oca kao svog roditelja.
 • Bez obzira da li se otac drži da je otac djeteta
 • Bilo koji drugi muškarac tvrdi očinstvo djeteta

Ako se oženjeni roditelji odvoje, pretpostavlja se da će oba roditelja biti dužna podupirati dijete.

Za vrijeme ročišta za skrbništvo, osim ako otac okrene očinstvo, i on i majka djeteta bit će odgovorni za podršku djeteta.

Određivanje očinstva za neoženjene roditelje

Države se razlikuju ovisno o tome kako utvrđuju očinstvo kad majka i otac nisu bili u braku. U takvim slučajevima, sudovi mogu razmotriti:

 • Ispitivanja krvi: Kad god se osporava očinstvo, sud, sam po sebi ili na zahtjev jednog od roditelja, može naručiti genetsko testiranje kako bi utvrdio očinstvo.
 • Izjava očinstva: To može potpisati otac prije nego što majka i dijete napuste bolnicu; u pravilu se potpisuje unutar jednog ili dva dana od rođenja djeteta.
 • Ime na rodnom svjedodžbi: Očevo ime može biti na izvodu rođenja ako:
  (1) dovršava dobrovoljnu izjavu o očinstvu ili
  (2) ako ode na sud i prihvati očinstvo.
 • "Otac" se smatra roditeljima djeteta: Sud će uzeti u obzir činjenicu da je "otac" uspostavio vezu s djetetom neko vremensko razdoblje. Što je dulji uspostavljeni odnos između roditelja i djeteta, veća šansa koju muškarac ima da će ga sud smatrati ocem.

Prije rasprave o skrbništvu ili djetetovoj podršci, pripazite da prikupljate dokumente i informacije koje imate dokaz o očinstvu. Ako nemate dokaza, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste pokušali utvrditi očinstvo.

Gledaj video: Misa mladih: Rečeno je, a ja kažem (Travanj 2020).