Parada proljetnih cvjetnica

Carolina Silverbell

Mase vedro obojanih tulipana kažu proljeće mnogim vrtlara, ali moje najdraže harbingere ove sezone su ukrasno stablo koje je stavilo na nevjerojatan cvjetni show u ovo doba godine. I iako lijepi cvjetovi azijskog i europskog uvoza poput japanske trešnje (Prunus serrulata i cvs.), zvijezda magnolija (Magnolija stellata i cvs.), i cornelian trešnja dogwood (Cornus mas) može automatski doći u obzir, naš kontinent nije ništavost kada je riječ o proizvodnji proljetnih ljepota.

Bez sumnje, neke od najljepših stabala proljetnog cvjetanja su izvorne u Sjevernoj Americi. Neki od tih stabala - jabuka (merala x grandiflora) primjerice se dobro prilagođavaju nizu uvjeta uzgoja i stoga se mogu saditi u područjima izvan njihovog normalnog staništa pod uvjetom da se zadovolje njihove kulturne potrebe. Ostale vrste, poput kanadske šljive (Prunus nigra), imaju ograničeniju prilagodbu i obično se postavljaju na regionalnoj razini. Bez obzira gdje živite, ova stabla vrijedi razmotriti za upotrebu u vašem krajoliku.

Kanada šljiva cvjeta rano

Šljiva Kanade
Fotografija / ilustracija: Nancy Rose

IME: Prunus nigra 'Princess Kay'
BLOOM TIME: rano proljeće
VELIČINA: 15 stopa visoka za 10 stopa širok
OPIS: cvjeta prolično u mladoj dobi
ZONE: 2-6

U mnogim dijelovima zemlje, domaće šljive i trešnje (Prunus spp.) Su među najranijim drvenastim biljkama koje cvjetaju u proljeće. Na sjeveru, jedan od tih ranih bloomers je Kanada šljiva (Prunus nigra). Sama vrsta se rijetko koristi u uređenju okoliša, ali sorta dvostruko cvjetnica 'Princess Kay' (Prunus nigra 'Princess Kay' ') čini lijep primjerak za vrtove u hladnijim zonama.

Cvjetanje u rano proljeće prije izlaska lišća, 'Princess Kay' je napunjeno s debelim, multipeteciranim cvjetovima biserno bijelog pocrnjelog blijedo ružičastog u stadiju pupova. Odrastao je kao stablo s jednim stablima s upečatljivom crnom korom, 'Princess Kay' ima ovalni obris koji doseže visinu od 12 do 15 stopa i širok 8 do 10 stopa. Drugi sezonski interes ograničen je, iako u ranom jesen može pokazivati ​​crvenkasto lišće, a tamna, teksturirana kora pruža zimski interes.

Ova izdržljiva, otkrivena divljina u sjevernoj Minnesoti, preživjela je zimske zone zime 2 USDA zrelosti, ali nije takvo što je prilagodljivo topljenju; rijetko preživi mnogo dalje od Zone 6. 'Princess Kay' voli čitavo sunce i dobro drenirano tlo; mokraći uvjeti mogu ubiti biljku. Poput mnogih drugih članova Prunus genus, 'Princess Kay' ima svoj udio potencijalnih insekata i bolesti, uključujući džepove i šprice. Ima relativno kratak životni vijek, često se smanjuje nakon 10 do 12 godina, iako je ovaj nedostatak kompenziran njegovim plodnim cvjetanjem u vrlo mladoj dobi. Ova biljka je kriv za mene, jer ne odgovara svim uobičajenim idejama krajobraznog bilja (otpora bolesti, interesa za cijelu godinu), ali u mom vrtu "Princess Kay" zarađuje svoje kvadrature samo pružajući tako lijepu uvod u proljeće.

Jabuka je prekrasna tijekom cijele godine

Jabuka
Fotografija / ilustracija: Jennifer Benner

IME:merala x grandiflora 
BLOOM TIME: rano proljeće
VELIČINA: 25 metara visoka širine 25 stopa
OPIS: sredinom ljeta nosi plave borovnice
ZONE: 4-9

Mnoge od rodnih Amelanchier vrsta čine fine biljke krajobraza, ali jedna od najboljih je jabuka (merala x grandiflora), prirodno prisutan hibrid lučnjaka (A. arborea) i Allegheny serviceberry (A. laevis). Cvjetanje u rano proljeće, mnoštvo prozračnih bijelih cvjetova jabuka uslužuje se po svakoj grani stabla baš kao što lišće počinje izlaziti. Dostupan u jednom ili višestrukom obliku, jabučica se razvija nepravilno zaobljenim do ovalnog oblika i raste 15 do 25 metara visokom, a nešto manja širina. Ovo matično maleno drvo donosi ukusne plodove borovnice u srednjem vijeku, ali morate biti brzi kako biste ih dobili prije nego što robinji i cedrovine rade. Pravi multifazni ukrasni, jabučni vrećica također ima izvanredne crvene, narančaste i ljubičaste jesenske lišće i atraktivnu, sivkastu koru vidljivu zimi. Dostupni su samo nekoliko sorti, većina odabranih za obilje cvjetanja i svijetle boje pada. To uključuje "Jesen sjaj", "Ballerina", "Cole Select", "Prince šuma", "Robin Hill" i "Princess Diana".

Jabuka usjeva dobro raste u zonama od 4 do 9, uzimajući punu sunčanu ili djelomičnu sjenu. Dok ovo stablo preferira nedostižnu vlažnu, dobro isušenu, lagano kiselu zemlju, čini se prilagodljivom nizu uvjeta tla. Jabuka je podložna nekim bolestima i insektima koji kuge druge članove obitelji ruža (hrđe, listopadne pahuljice, čipke, itd.), Premda mnogi od imenovanih sorata izgledaju malo otporniji na folijske probleme.

Carolina Silverbell je bez problema

Carolina Silverbell
Fotografija / ilustracija: Nancy Rose

IME:Halesia tetraptera
BLOOM TIME: Od sredine do kasnog proljeća
VELIČINA: 40 metara visoka širine 30 stopa
OPIS: ima atraktivnu kore i neobične četverokrilne sjemenke
ZONE: 5-8

Teško je oduprijeti stablu proljetnog cvjetnice s imenom melodiozno kao Carolina Silverbell (Halesia tetraptera). Ovaj roditelj živi do svoje obećanja sredinom proljeća (kasno proljeće u hladnijim podnebljima) kada stotine srebrno-bijelih zvonastih cvjetova vise iz svake grane. U divljini, Carolina Silverbell ne može se smatrati malim stablom jer se može širiti do 60 stopa ili više u šumskim staništima, ali kod domaćih krajolika raste možda visina od 20 do 40 stopa i široka 15 do 30 stopa, s uspravnim običaj.Ova lijepa i besprijekornu ljepotu ima i čist zelene lišće, neobične četiri krilaste sjemenke i atraktivnu koru sive i crne. Niže rastuće (20 stopalo), veće cvjetne sorte 'UConn vjenčanje zvona' je također odličan izbor.

Carolina Silverbell je izdržljiv u zonama od 5 do 8; ona također može dobro rasti na nekim mjestima u Zoni 4, iako su uzorci na Minnesoti Landscape Arboretum (zona 4a) umrli natrag u zemlju u teškim zimama. Raste u suncu ili sjeni i uspijeva u vlažnim, dobro isušenim, visoko organskim tlima s kiselim pH. Ova biljka je nevjerojatno bez bolesti i štetnika.

Stavljanje tih stabala na posao

Postoji mnogo načina za učinkovito korištenje cvjetnica u krajoliku. Mnogi su spektakularni u proljetnom cvatu, ali donose i druge sezonske značajke kao što su voće ili sjemenke, šarene jesen lišće i atraktivne zimske silhouette. Iz aspekta dizajna, njihova veličina - obično 10 do 25 stopa - čini ih osobito vrijednim za vizualno povezivanje visokih elemenata u krajoliku, poput velikih stabala ili višestruke kuće, s kraćim elementima, poput malih grmova, pokrivača tla ili travnjaka.

Budući da većina domaćih malih stabala prirodno raste u šumovitim područjima, oni su savršeni izbor za šume i naturalizirane vrtove. Ovi proljetni cvjetnici, s njihovim multistemiranim navikama i ugodno nepravilnim obrisima, izgledaju sjajno u grupama u većim neformalnim pejzažima, iako se mogu uvrstiti i kao primjerci u blizini terasa, ulaznih vrata i staza u malim formalnim dizajnom.

Ova stabla dobro se kombiniraju sa svim vrstama drvenaste i zeljaste biljke. Možete naglasiti svoje proljetno cvjetanje kombinirajući ih s proljetnim cvjetnim grmljem, wildflowers, rano blooming trajnice, i drifts od izvorne žarulje.

Također im možete dopustiti da se na pozornici pojedinačno ili u malim skupinama u krajoliku.

Istočni redbud ima dugotrajno cvjetanje

Istočni redbud
Fotografija / ilustracija: Nancy Rose

IME:Cercis canadensis
BLOOM TIME: sredine proljeća
VELIČINA: 25 metara visoka širine 25 stopa
OPIS: Često multistem, s lišćem u obliku srca
ZONE: 4-9

Sjajna, purpurno-ružičasta bljesak cvjetnih crvenica (Cercis canadensis) usred nježne zelene boje novog lišća je veličanstven izvor prirode u izvornim šumama. U usporedbi s suptilnim bijelim, kremom ili blijedo-ružičastim cvjetovima ostalih malih stabala, crvene boje cvjetova magenta-ružičaste grašak redbud-a pravi su privlačnost pažnje duž glatkih sivih grana. Često multistemed, redbud raste 15 do 25 metara visok s malo šire širiti. Njegov dugotrajni cvjetni prikaz sredinom proljeća, zelene lišće u obliku srca i slikoviti oblik čine istočni redbud jedan od najpopularnijih izvornih stabala u cijeloj zemlji. Dostupni su brojni sorti, uključujući bijele cvjetne 'Royal White', ružičaste cvjetne 'Tennessee Pink', purpurne ljepljene 'Forest Pansy' i plačući 'Covey' ('Lavender Twist').

Istočni redbud ima širok raspon i smatra se izdržljivim u zonama od 4 do 9, no budući da je čvrstoća usko vezana uz izvor sjemena, mudro je odabrati redbud koji je nastao u klimi sličnoj vašoj. Ne mogu uzgajati sadnice od Tennesseeja u mom vrtu Zone 4a, ali mogu uzgajati jednog od izvora odabranog sjevernog sjemena. Istočni redbud raste u punom suncu ili djelomičnoj sjeni i prilagodljiv je nizu uvjeta tla, ali je najsretniji u vlažnom, dobro dreniranom tlu. To je prilično bez problema, iako se mogu pojaviti matični rakovi i verticillium.

Pagoda pilić voli cool

Pagoda
Fotografija / ilustracija: Jennifer Brown

IME:Cornus alternifolia
BLOOM TIME: sredinom do kasnog proljeća
VELIČINA: 18 metara visoka širine 18 stopa
OPIS: višesmjerno stablo s uspravnim cvjetnim grozdovima
ZONE: 3-7

Spektakularni proljetni prikaz cvjetnih pasa (Cornus florida) čini ga jednim od najčešće zasađenih malih stabala u mnogim regijama. Ova lijepa stabla hladnoća se zaustavlja u Zoni 5, međutim, i mnogi hladnokrvni vrtlari mrze odsutnost ove vrste iz njihove palete za sadnju. Umjesto da se podlegne zavićenoj zoni, više volim šampionirati lokalnu ljepotu, pagoda (Cornus alternifolia), koja je izdržljiva kroz zonu 3 i uspijeva u hladnim i umjerenim klimatskim uvjetima. Ljepše tamo gdje su ljeta posebno duga i vruća, i tako nije dobar izbor izvan zone 7.

Dok je malo manje vidljiva u cvatu od cvjetnih pasa, pagoda šunka pruža ugodan prikaz mirisnih kremastih cvjetnih nakupina sredinom do kasnog proljeća. Klasteri se drže uspravno duž horizontalnih grana, naglašavajući prekrasnu pagodalističku arhitekturu ovog drveta. Obično višerazinski, pagoda pilić dostiže 12 do 18 metara visok i gotovo jednako širok. Ostale značajke uključuju ptice koje privlače ljeti-ljeto, indigo-plave plodove na svijetlo-crvenim pedikelima i jesen lišće u nijansama žute, crvene i ljubičaste. Šarolik kultivar "Argentea" je manji i manje hrabar, ali može biti pravi vrtni dragulj u umjerenim klimatskim uvjetima.

Pagoda pilića raste u uvjetima koji se kreću od punog sunca do prilično teške sjene i zahtijevaju hladnu, vlažnu, dobro dreniranu zemlju, poželjno na kiseloj strani. Bolest matičnih rakova može oštetiti ili ubiti starije stabljike, koje će morati biti uklonjene. Cjelokupna biljka ne treba biti uništena, ako ste dopustili da rastu nekoliko novih stabljika kako bi zamijenili starije bolesne.

Fringetree nudi svilenkasto bijelo cvijeće

Fringetree
Fotografija / ilustracija: Jennifer Benner

IME:Chionanthus virginicus
BLOOM TIME: kasno proljeće
VELIČINA: 15 metara visok širok 15 stopa
OPIS: ženka stabala proizvode plave olivelike plodove u kasno ljeto
ZONE: 5-9

Kasno procvjetljeni bijeli fringetree (Chionan-tako virginicus) zaokružuje proljeće modnu paradu u stilu. Iako je sporo izlaziti i cvjetati u proljeće, ovo matično maleno stablo nagrađuje bolesnog vrtlara sjajnim zaslonom bijelih, uskih petalih cvjetova koji kapaju iz grana poput svilene rese. Dijelovita vrsta, fringetree može biti muško ili žensko, ali lagano mirisni cvjetovi izgledaju vrlo slični. Samo ženske biljke, međutim, proizvode tamnoplave olivelike plodove u kasno ljeto. Čisti zeleni lišće može se razviti u ugodnoj, čistoj žutoj boji u jesen. Ovaj roditelj obično se uzgaja iz sjemena, a rezultirajuće biljke obično variraju veličine (10 do 15 stopa visokih i širokih) te u obliku (velikih višerodnih grmova ili malih stabala). Poteškoća u razmnožavanju bijele fringetree reznicama pomaže objasniti nedostatak bilo kojeg imenovanih kultivara.

Bijeli fringetree su pejzažni dragulj u zonama od 5 do 9. Uređaj je u punom suncu ili djelomičnoj sjeni. Bijeli fringetree preferiraju vlažnu, dobro dreniranu zemlju, ali se čini prilagodljivim za manje od idealnih uvjeta. Ovaj lijepi roditelj nema glavnih insekata ili bolesti.

Ova izvanredna stabla cvjetnice proljetnih stabala postaju središnja pozornica kada se pojedinačno i malim skupinama sadi. Nadam se da ćete otkriti ljepotu naših prirodnih izbora i ugraditi ih u vaš vrt, gdje ćete moći uživati ​​u njima godinama koje dolaze.

Gledaj video: Book 07 - The Hunchback of Notre Dame Audiobook by Victor Hugo (Chs 1-8) (Ožujak 2020).