Obrezivanje crvenih lampiona

Fotografija / ilustracija: Darlene White

Lijeva neprignuta, crvena malina je njihov najgori korov. Kad se limenke prekomjeruju, natječu se za sunčevu svjetlost, uzrokujući da zasijani listovi i pupoljci na donjoj polovici biljke umru. Bez tih pupova, imat ćete manje plodnih grana i mnogo manji usjev.

Prepuno limenki također se natječu za hranjive tvari i vodu, što dovodi do malog, lošeg okusa. I sjenovita, vlažna stanja oko gustog šumskog blata su magnet za gljivične bolesti, kao što su sivo plijesan, špijuna i anthraukoza.

Obrezivanje je najučinkovitiji način da se izbjegne ove glavobolje. Godišnje stanjivanje dozvoljava dosta sunčeve svjetlosti i zraka kako bi prodrli u grmlje, što znači da ćete imati veće, zdravije usjeve i mnogo lakše vrijeme za branje tih slatkih crvenih bobica.

Prije nego što započnete, znajte svoje primokane iz vaših floricanes

Da biste uredili bilo koju biljku, trebate razumjeti njegov ciklus rasta. U slučaju crvene maline, korijenje i krunica su trajnice, no limenke su dvogodišnje (žive samo dvije godine). Prve godine nastaju kao zeleni primokani i oblikuju plodne pupoljke. Ako imate ljepotu, ti pupoljci neće cvjetati do sljedeće godine. Ako imate raznovrsnu vrstu, pupoljci na vrhu vaših primocana će vam dati mali obrezivanje, a pupoljci niži na limenke ostat će neaktivni do sljedeće sezone. Kako se zima približava, primokani ispuštaju lišće i razvijaju tanku smeđu koru.

U svojoj drugoj godini, limenke se nazivaju floricanes. Prošlogodišnji pupoljci rastu u plodne grane i nose ljeta. Kako sazrijevaju svoje plodine, florikanci počinju bez prestanka. Njihovi listovi postaju crveni ili žuti, a umiru dok se približava zima. Veliki dio obrezivanja crvene maline se oslobađa od tih iskorištenih floricanes. Da bi biljke ostale nepristojno tijekom vegetacije, odrežite sve nove štapiće koji se pojavljuju izvan željene širine reda od 2 metra; međutim, nemojte dodirivati ​​nove zelene izbojke koje rastu unutar propisane širine redaka. Sve do kasne zime preliješ cijelu biljku.

U jesen, odoljeti iskušenju da izrežete umirujuće flori-canes koji su plodali tog ljeta. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Cornell upućuje na to da ove šanilice dobro prenose ugljikohidrate na krunu i korijenje u ranoj zimi, pomažući da biljka preživi dormantnost.

4 jednostavna koraka za obrezivanje malina

Fotografija / ilustracija: Judy Simon

1. Uklonite prošlogodišnje limenke
Prvi korak u procesu obrezivanja kasno zimi uklonit će sve prošle godine potrošene kukuruzne biljke. Uklanjanjem ovih mrtvih limenki, spriječite spore bolesti da ih preuranite i širite na nove limenke. Florikanci su na njima uklonili sivu koru i stare plodne bočne grane. Izrežite sve ove mrtve šišmiše izravno na zemlju.

2. Suzite redak
Preporučena širina redaka je 1 ½ do 2 stope. Utrljajte na tlo bilo koje limenke koje rastu izvan tog ruba. Nije važno koliko lijepo izgleda trska; ako je izvan granica, odrežite ga. Zadržavanje redaka kritično je za sprječavanje bolesti i postizanje lako dostupnih voća tijekom žetve.

Korak 3: Izrežite slabosti.
Fotografija / ilustracija: Ann Stratton Korak 4: Pričvrstite limenke na rešetku.
Fotografija / ilustracija: Ann Stratton Korak 4: Pričvrstite limenke na rešetku.
Fotografija / ilustracija: Ann Stratton

3. Izrežite slabosti
Idite u red biljke i izrežite sve štapove koji izgledaju slabo, kruto ili kratko ili koji pokazuju očite simptome ozljede insekata ili bolesti.
Konačni rezovi su stanjivanje rezova. Sve što želite ostati u redu su najviši, najdeblji i najzdraviji štapići. Nastavite odrezati manje snažne limenke i razmaknite one koje namjeravate zadržati. Provjerite jesu li štapići ne tako bliski da će se međusobno mnoštiti i zasjeniti.
Znat ćete da ste završili obrezivanje kada sadnju malina ima samo tri do pet štapa po linearnoj stopi. To bi vam trebalo drastično izgledati mršavo.

4. Pričvrstite štapove na rešetku
Postoji niz različitih stilova trbuha, ali volim da V trellises najbolje za crvene maline. U ovom dizajnu, dvije paralelne žice, razmaknute od 3 metra, idu uzduž vašeg reda malina. Žice su pričvršćene za potporne stupove na svakom kraju i postavljene oko 4 noge od tla.
Pričvrstite svaki štap na žicu pomoću užadi, zavojnica, rajčica ili gume. (Pobrinite se da se veze koje koristite lako podignu. Primocani koje vezujete za žicu ove godine bit će potrošeni kukuruzni proizvodi koje ćete morati ukloniti iduće godine.) Pridržite limenke tako da je otprilike polovica na jednom strana reda i pola su s druge strane. Budući da je red na njenoj podlozi širine samo 1,5 do 2 metra, a štapove širite na širinu od 3 metra na žice trupa, redovi štapića će oblikovati oblik V. To otvara središte reda prema poboljšati penetraciju svjetlosti i kretanje zraka, čime se inhibiraju rast gljivičnih bolesti i potiču nove štapiće da rastu u središtu reda, a ne duž vanjskih rubova. Nadalje, ova trellisova metoda stavlja plodne limenke izvana i zadržava većinu novih limenki na unutarnjoj strani reda, što olakšava berbu i manje istrošenog voća.

Nakon što svaku šančicu spojite na žicu, sakupite sve rezane limenke i odložite ih. Ostavljanje ih u podnožju vaših biljaka privlači bolesti i štetnike.

Što je s crnim malinama?

Limenke crne maline su dvogodišnje, baš kao i one crvene maline. No, s obzirom na to da je inačica rasta malobrojnih malina različita, ova biljka zahtijeva dodatni korak rezanja.

Limenke crnog malina imaju tendenciju da rastu dulje od onih crvenih malina.Savjeti lovačkog luka dolje dolje na zemlju i oblikuju svoje korijene, stvarajući u osnovi nove biljke. Iako ovo čini crnom malom lako propagirati, to također dovodi do pretrpanosti. Druga glavna razlika je u tome što primokani crnog malina razvijaju strane izbojke ili grane, koji se razvijaju samo na floricanes crvene sorte. Ovi izbojci čine pupoljci koji će donijeti plod sljedeće godine. Kako biste potaknuli razvoj plodova i spriječili savjete od korijena, trebali biste ljeti lansirati primokane crnog malina prije nego što postanu previsoke. Kada se limenke dostižu oko 30 inča dugo, jednostavno odsiječe vrh 2 do 3 inča rasta stabljike. To će potaknuti više bočnih izbojaka i voćnih pupoljaka, kao i držati limenke na radnijoj visini. Krajem zime, iscijedite limenke kao i za crvenu malu. Napomena: Iako možete trenirati crni malac na V trellis, jedna žica trellis će bolje prilagoditi biljka je grananja navika

Gledaj video: How to Carve Halloween Pumpkins (Travanj 2020).