9 natrijevih zamjenika

Postoji mnogo razloga da ograničite natrij u prehrani i na mnogo načina da to učinite i još uvijek jedete ukusnu hranu. Višak natrija nije dobar za srce i za krvni tlak. To također može dovesti do zadržavanja vode i može usporiti gubitak težine iz raznih razloga. Nisu svi izvori natrija jednaki u smislu zdravlja, tako da jedan korak možete poduzeti da prebacite natrijev izvor. Postoji i mnogo načina dodavanja okusa i raznolikosti hrane bez korištenja soli bilo koje vrste.

1. Morska sol

Tečaj i nerafinirana organska morska sol zapravo imaju zdravstvene prednosti i mogu biti umjeren dio niskog natrija. Najzdravija morska sol je zapravo sirova i neprerađena i stoga još uvijek sadrži mnoge vrijedne minerale koji su izgubljeni u obradi redovne bijele soli. Ova vrsta soli može zapravo pomoći srcu i krvnom tlaku, kao i drugim sustavima u tijelu. Moglo bi izgledati čudno, ali se vrlo lako otapa i ima izvrsne okuse. Može izgledati ružičasto ili crvenkasto.

2. Limun

Sok od limuna ili ribani limunski korijen dodatno pridonosi gotovo svakoj hrani. Dobro je jesti na bilo kojoj prehrani jer je niska u kalorijama i može pomoći pri zadržavanju vode. Obavezno kupujte organski ako koristite kožu.

3. Pepper

Nerafinirani crni papar može začiniti svako jelo. Posebno je izvrsno kada se kombiniraju s limunovim ljuštem. Također možete kupiti limun u većini trgovina. Samo pazite da nema natrija ili kemikalija.

4. sušena morska trava

Organska pahuljice morske trave mogu dodati slani okus hrani. Alge, međutim, vrlo je zdrava za tijelo i vrlo je preporučljiva na većini planova prehrane.

5. Češnjak

Češnjak je jedna od najčuvenijih namirnica koju priroda nudi. Možete ga kupiti već sjeckani, izrezati ga sami ili ga uklopiti u hranu procesor dodati zest umaku ili juhu. Ovo je još jedna hrana koja se stvarno dobro kombinira s limunom.

6. Luk

Luk daje hranu koja grize da dobijete od soli. Osušeni luk od luka je izvrsna opcija ako nema dodane soli ili MSG.

7. Zamjenske umak od soje

Postoji nekoliko načina da se taj umak slanog soje popije bez soje i bez natrija. Organska juha od mesa ili pileća juha pomiješana s paprom, melasa, jabučnog octa i uljem sezama radi sasvim dobro. Ako izradite vlastiti bujon, znate da je natrij natrij. Tu su i tekući amino proizvodi u trgovinama zdrave hrane proizvedeni od soje i povrća. Dok imaju malo natrija, to je znatno niža količina nego u umaku od soje, a ima i zdravstvenih prednosti za dizanje.

8. Rosemary

Ova biljka ima jak okus i vrlo je jeftin. Izbjegavajte osušeni ružmarin ili upotrijebite žbuku i štipaljke za izvrstan okus posebno s špagetima, juhama, piletinom i mnogim drugim jelima.

9. Bazilika

Bosiljak je još jedna snažna degustacijska biljka koja ide s gotovo ništa. Osušene pahuljice od bazilika su sjajne s uobičajenim mjerama opreza. Također možete kupiti organski slatki bosiljak i dodati neke pine nuts za veliki niske masnoće i bez natrij pesto.