Da li se jaja i maslac moraju hladiti?

Maslac i jaja zajednički su dio mnogih dijeta i ljudi. Međutim, mnogi će se raspravljati kako se sigurno mogu ostaviti na pultu. Evo nekih čimbenika za određivanje hoće li ostaviti jaja i maslac na pultu.

jaja

Jeste li ikad putovali u različite zemlje i vidjeli jaja ili maslac pohranjen izvan hladnjaka u domovima ljudi? Jeste li otišli u trgovinu i vidjeli ih kako sjede na sobnoj temperaturi? Ako ste pitao ljude zašto nisu bili u hladnjaku, mogli su čak i s nekim iznenađenjem odgovoriti da su u SAD-u jaja i maslac obično u hladnjaku.

Za razliku od drugih zemalja u svijetu gdje jaja često idu ravno iz farme na tržište, u američkim jajima treba hladiti jer ih se peru i sanificira. U SAD-u, kada se skupljaju jajne stanice, isperu se s toplom sapunicom, sanificiraju, a zatim se osuše na zraku kako bi se osiguralo da nema preostalih bakterija ili vlage na jajašcima. Sve je to učinjeno kako bi se osiguralo da se bilo koja fekalna tvar, patogeni ili prljavština s farmi uklanja iz jaja kako bi se spriječila širenje bolesti uzrokovanih hranom poput salmonele.

Kada kokoši jaja, prirodno ostavljaju zaštitni sloj na jajašcu koji djeluje kao prepreka bakterijama i patogenima. U drugim zemljama, oni su utvrdili da je ova barijera dovoljno zaštitna i da pranje zapravo može biti štetnije nego korisno. Ovaj sloj je dio zašto oni omogućuju jaja da sjednu na sobnoj temperaturi. Drugi je dio da žele izbjeći razvoj kondenzacije na jajašca koja bi mogla potencijalno djelovati kao put za bakterije. U SAD-u je zaštitni sloj ispran, tako da žele zadržati jaja u hladnjaku kako bi usporili bilo koji potencijalni rast patogena na ili u jaja, plus zadržavanje jaja hladno pomaže produljiti njihovu trajnost.

Maslac

Bilo da trebate hladiti maslac ili ne ovisi o nekoliko čimbenika. Općenito se preporučuje da li se maslac ohladi da bi trebao ostati na taj način, tako ćete ga obično prodati u SAD-u. Maslac koji se prodaje u SAD-u obično je i pasteriziran što pomaže odgoditi rast bakterija, kao i činjenicu da maslac ima visok sadržaj masnoća koji također predstavlja okruženje koje nije atraktivno za bakterije.

Međutim, ako je maslac slan ili neslan, također utječe ako se može izostaviti. Sol pomaže u usporavanju rasta bakterija, ali slano maslac i dalje će rancidati ako ostane na pultu više od tjedan dana. Temperatura u vašoj kuhinji također može igrati ulogu u tome kako brzo vaš maslac će ići loše. Ako temperatura u Vašoj kuhinji dobije iznad 70 stupnjeva, važno je da u hladnjaku i maslac slanog i neslanog.

Gledaj video: Braided Nutella Bread Recipes - Nutella Stjerne Brød - BlumenBrot (Veljača 2020).